Amsterdam

NL
V

Jordaan rouwt om Linda Oordijk: "Ze heeft gelijk gekregen: het is een kutjaar"

21 september 2021, 18.17 uur · Aangepast 21 september 2021, 18.44 uur · Door Martine Bakker

De goedlachse, onvervalste Jordanees Linda Oordijk, is gisteren onverwacht op 56 jarige leeftijd overleden. En dat is hard aangekomen in de buurt en bij haar stamcafé aan de Egelantiersgracht in Amsterdam. Hoewel ze ieder jaar weer tegen AT5 zei dat het een "kutjaar" zou worden, genoot ze op haar manier toch van het leven.

Linda Oordijk leerden we kennen in de eerste uurtjes van 2017 op nieuwjaarsnacht in de Jordaan waar AT5 een reportage maakte over de jaarwisseling. Ze zag het nieuwe jaar somber in. "Ik ben van de even getallen. Het wordt een kutjaar", zei ze.

En dat werd het eigenlijk ieder jaar zei ze tegen AT5 die traditiegetrouw iedere december even langskwam. "De Postcodeloterij is niet langsgeweest, de Staatsloterij ook niet, geen leuke man. Mijn scooter moet weg. Het wil dood of het gaat dood." Ieder jaar was er wat. "Kut. Gewoon kut."

Linda Oordijk

Voor haar hartsvriendin Cora van Staa van café Sonneveld aan de Egelantiersgracht is het plotselinge overlijden van Linda niet te bevatten. "Dit was haar plekkie, zo lekker uitkijkend op de Westertoren, het is zo onwerkelijk. Iedereen kende haar in de Jordaan. Ze was gewoon een persoonlijkheid. En je kon altijd met haar lachen. Ze had altijd een opmerking als je het even niet zag zitten dan was zij er om je op te beuren."

Met haar vrienden Robby Crombeen en Peter Snijders sprak ze elke week wel af om iets leuks te doen. Kaarten bij haar moeder Trix of naar een verkleedfeest in Twente zoals afgelopen weekend. "Ze had het er ontzettend naar haar zin", vertelt Peter. "Ik heb haar zondag bij haar moeder afgezet en de volgende dag hoor je dat ze er niet meer is."

Robby: "Waar Linda kwam was het een feestje. Er kwam echt iemand binnen en dan wist je dat het leuke avond zou worden."

Quote

"Linda zou zeggen: een oneven jaar, een kutjaar. Nou het is een rampjaar geworden"

cora van staa, hartsvriendin van Linda Oordijk

Cora van Staa: "Linda zou zeggen:  'Ja een oneven jaar,  een kutjaar, op naar volgend jaar'. Nou het is een rampjaar geworden. We moeten onze lieve schat missen, en dat is een heel groot verlies voor iedereen hier en vooral voor haar moeder Trix en zoon Tom."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]