Ga naar Content
West-Friesland

Geschreeuw en drugsgebruik: Jan is overlast in wijk spuugzat

21 september 2021, 16.19 uur · Aangepast 10 november 2021, 18.14 uur
Door: Ronald Olsthoorn · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Geluidsoverlast, luid geschreeuw en drankgebruik: opnieuw is er een samenscholingsverbod in de Rondeelstraat van kracht. Evenals vorig jaar zorgde een groep van zo'n twintig jongeren voor overlast. Volgens huisbaas Jan Bakker voelen buren zich niet veilig om 's avonds de straat over te gaan. 

Opnieuw samenscholingsverbod tegen overlast Rondeelstraat: "Maatregelen nog onvoldoende" - NH Nieuws

"Het begint meestal aan het eind van de middag en gaat in de weekenden weleens door tot vier uur 's nachts. Drankgebruik, lachgas en luid geschreeuw", vat Jan Bakker de situatie samen. Een andere buurman op de Rondeelstraat, die anoniem wil blijven, beaamt dit. "Als ik 's morgens naar mijn werk ga, dan staan ze er nog steeds." 

Het lijkt erop dat de overlast zich concentreert rondom het parkeerterrein, want even verderop in de Rondeelstraat, richting het station, zeggen buurtbewoners er niet zo veel last van te hebben. 

Half oktober vorig jaar werd er ook al een samenscholingsverbod ingesteld en schreef de Hoornse politiek een brandbrief waarin zij hun zorgen uitten. "Vorig jaar werd er meer gehandhaafd, maar ik zie ze niet meer. Als ik naar de situatie vraag, is het excuus dat er geen tijd meer is door de coronapandemie. Het was de laatste tijd zo verschrikkelijk erg. Dankzij het verbod is het iets beter geworden, maar er zijn nog steeds samenkomsten", vertelt Bakker.

Verbod 

Het vorige samenscholingsverbod liep half januari af, vlak voor de instelling van de avondklok. Op dat moment was het rustig. "Vorig jaar is het verbod geëvalueerd. Maar toen niet verlengd. [...] Uit de evaluatie met toezicht en handhaving en de politie is gebleken dat het samenscholingsverbod lijkt te hebben geholpen. Er is nauwelijks meer overlast gemeld. Dit mogelijk in combinatie met het seizoensweer", laat de gemeente Hoorn weten. 

Naast het nieuwe verbod dat afgelopen week is in gegaan, wordt er door toezicht en handhaving en de politie extra controles uitgevoerd, spreken jongerenwerkers de hanggroep geregeld aan en is cameratoezicht fors verbeterd. Ook zijn er bankjes weggehaald en zijn zitplekken onaantrekkelijk gemaakt. Daarnaast is er een inloopspreekuur gehouden voor bewoners, waar zij in gesprek konden gaan met de gemeente en politie. 

Herindeling

"We zien nog te weinig resultaat ondanks alle ingrepen die gedaan zijn", concludeert Roger Tonnaer, fractievoorzitter van Fractie Tonnaer. Hij benadrukt dat de overlast zich concentreert op het centrumgebied van Kersenboogerd. "Het is een prachtige wijk waar 22 duizend mensen wonen, maar vooral rondom het stationsgebied is het overlastprobleem onderdeel van de wijk geworden."

Fractie Tonnaer maakte zich eerder hard voor de komst van meer cameratoezicht in het winkelcentrum. "Dat is gebeurd en dat vinden we heel goed. Maar of het nou écht effect heeft gehad, is de vraag." De oplossing zit volgens Tonnaer in de herindeling van de wijk. "Hier en daar de woningbouw herschikken, nieuwe woningen toevoegen en ervoor zorgen dat er ook andere bewoners in het centrumgebied komen te wonen."

Er zijn ook bewoners die samen met deze jongeren tot een oplossing willen komen. Buurtbewoner Jimmy denkt namelijk dat het ook anders kan. "Als ze het netjes houden, dan kan misschien de hele buurt meedoen." Ze zouden eventueel samen kunnen dansen en praatjes kunnen maken, aldus de buurtbewoner. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook