Ga naar Content

Vrouwtjeswalrus verkent Waddenzee: deze soortgenoten bereikten Texel (net niet)

De afgelopen weken werd ze al gezien bij Deense en Duitse Waddeneilanden, en gisteren is ze gespot op Simonszand, een zandplaat bij Schiermonnikoog. Een verdwaalde walrus komt steeds dichter bij Noord-Holland, maar hoe groot is de kans dat ze binnenkort daadwerkelijk de haven van het Texelse Oudeschild binnenzwemt? 

Walrus op Simonszand - Foto: Waarneming.nl/Ralf van Hal

Dat is zeker niet ondenkbaar, vertelt Arthur Oosterbaan van Ecomare op NH Radio. "Er is er wel eens een op Texel geweest." Dat was in 1976, zo blijkt uit decenniaoude krantenartikelen. "Texel heeft opnieuw bezoek gekregen van een mannetjeswalrus", schreef het Nederlands Dagblad (zie afbeelding hieronder) op 12 december 1976, "waarschijnlijk hetzelfde dier dat op 23 november eveneens enkele uren op de Texelse Zeedijk verbleef." 

Tekst gaat door onder het krantenartikel. 

Walrus op Texel - 1976 - Foto: Nederlands Dagblad via Delpher

Oosterbaan woonde destijds nog niet op Texel, maar weet wel dat de grondlegger van het huidige Ecomare, Gerrit de Haan, de kolos destijds heeft geprobeerd te vangen. "Hij probeerde een net over hem heen te gooien, maar de walrus vond het niet leuk meer en is weggezwommen." 

Walrussen

Walrussen komen oorspronkelijk voor in de koude zeeën op het noordelijk halfrond: ten noorden van Alaska en Canada, rond Groenland en ten noorden van Scandinavië en Rusland. Dit exemplaar komt waarschijnlijk uit het gebied rond de Noorse eilandengroep Spitsbergen, op een kleine 3.000 kilometer van Nederland. Ze eten vooral mosselen, kunnen drie meter lang worden en zowel mannetjes als vrouwtjes hebben slagtanden.

Vijf jaar later was het opnieuw raak: eind maart 1981 spoelde er een 'sterk vermagerde' walrus aan op Ameland. Het dier werd uiteindelijk overgebracht naar Texel, om daar in een bassin van het Rijksinstituut voor Natuurbeheer aan te sterken.

Tekst gaat door onder het krantenartikel. 

Walrus op Ameland in 1981 - Foto: De Telegraaf (01-04-1981) via Delpher

De laatste keer dat een walrus Nederland aandeed, is inmiddels alweer 23 jaar geleden. Op vrijdag 27 maart 1998 spoelde er een ziek exemplaar op Ameland aan. Het zeezoogdier kon op veel belangstelling rekenen. "Maar ze hadden het daar goed gereguleerd", vertelt Oosterbaan over de drommen mensen die naar hem kwamen kijken. "Bovendien zijn walrussen niet schuw en nogal onverstoorbaar." 

Schuw was hij inderdaad niet, ziek wel. Daarom is hij eerst per boot naar Friesland gebracht, om daarvandaan verder te reizen naar Pieterburen. Daar werd hij door Lenie 't Hart opgevangen in een leegstaand zeehondenbassin. 

'Geen reden om in te grijpen'

Dat 'avontuur' zal de walrus die nu de Nederlandse territoriale wateren verkent, worden bespaard, stelt Oosterbaan. "Er is absoluut geen reden om in te grijpen, want er is geen reden om aan te nemen dat 'ie iets mankeert." Bovendien zijn er voldoende verhalen bekend over walrussen die na een omzwerving van duizenden kilometers huiswaarts zijn gekeerd. 

Stiekem hoopt Oosterbaan dat zij (het is een vrouwtje) richting Texel zwemt. "Maar het is voor het beest natuurlijk het beste als hij teruggaat." 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]