Ga naar Content
Amsterdam

Gemeente Amsterdam wil eigen biomassacentrale niet zelf sluiten

20 september 2021, 20.49 uur · Aangepast 20 september 2021, 21.28 uur
Door: Stefan Bunschoten · Foto:

De Amsterdamse wethouders Victor Everhardt (Deelnemingen) en Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) zetten de verkoop van de biomassacentrale van het Afval Energie Bedrijf door. Er zou geen reden zijn om te voorkomen dat de centrale in handen van een andere eigenaar komt. 

In de zogenoemde Bio-Energiecentrale wordt energie opgewekt door het verbranden van hout. De Amsterdamse Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Johnas van Lammeren vroeg of de wethouders het "moreel verantwoordelijk" vinden om de centrale te verkopen. Volgens hem zal een nieuwe eigenaar deze biomassacentrale namelijk zo lang mogelijk open willen houden.

"Het klopt dat het aan de toekomstige eigenaar is om te bepalen wat de toekomst gaat zijn"

wethouders Victor Everhardt en marieke van doorninck

"Het klopt dat het aan de toekomstige eigenaar is om te bepalen wat de toekomst gaat zijn van de Bio-Energiecentrale Amsterdam", laten Everhardt en Van Doorninck vandaag weten. Ze wijzen er op dat het een gevolg is van de keuze van het stadsbestuur om het hele Afval Energie Bedrijf (AEB) te verkopen en dat de meerderheid van de gemeenteraad achter die keuze stond.

Geaccepteerd

"Daarmee hebben college en raad geaccepteerd dat de gemeente niet langer via AEB grip zal hebben op de toekomst van de Bio-Energiecentrale Amsterdam", schrijven de twee wethouders. Toch benadrukken ze dat de nieuwe eigenaar ook gebonden is aan wet- en regelgeving. Bovendien zouden subsidies en heffingen in deze branche "zeer relevant" zijn. Een belangrijke subsidie zou over twaalf jaar aflopen.

Van Lammeren vroeg of de gemeente de centrale zelf kon houden, zodat de centrale "zo snel mogelijk gesloten kan worden". Dat zien de wethouders dus niet zitten. "Het college ziet geen aanleiding om het verkoopproces dat momenteel loopt voor AEB, waarvan de Bio-Energiecentrale Amsterdamonderdeel is, af te breken of tussentijds aan te passen."

"Beperkt gebruik van biomassa is bij gebrek aan goede alternatieven in bepaalde gevallen gerechtvaardigd"

WETHOUDERS VICTOR EVERHARDT EN MARIEKE VAN DOORNINCK

Volgens hen heeft het stadsbestuur altijd gevonden dat "het beperkte gebruik van biomassa bij gebrek aan goede alternatieven in bepaalde gevallen gerechtvaardigd is". Wel zou het dan tijdelijk moeten zijn, "tijdens de transitiefase naar een volledig CO2-neutrale energievoorziening". Ook zou gekeken moeten worden naar "de juiste kwaliteit en oorsprong van de toegepaste biomassa".

Bij dat laatste zette Van Lammeren vraagtekens. Hij schreef dat er geen enkel bewijs is geleverd dat er inderdaad alleen resthout in de centrale wordt gebruikt. Everhardt en Van Doorninck antwoorden, net als Van Doorninck eerder zei, dat de controlerende rol bij de directie van het AEB zelf ligt en niet bij de gemeente, die als enige aandeelhouder eigenaar van het AEB is. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]