Ga naar Content

Burgemeesters zijn criminaliteit spuugzat en tekenen manifest: "Het is een noodkreet"

Grootschalige drugshandel, witwaspraktijken, bedreigingen en zelfs moorden op onschuldige mensen: dagelijks zie je koppen hierover in het nieuws terug. Burgemeesters door heel het land willen dat dit stopt en hebben daarom een manifest 'Ondermijnende criminaliteit' ondertekend om zo meer geld en aandacht te vragen bij de landelijke politiek. 

Foto: Inter Visual Studio / Gemeente Castricum

In totaal hebben negen Noord-Hollandse burgemeesters het manifest ondertekend, onder wie die van Castricum: Toon Mans. Hij ziet het echt als een noodkreet richting Den Haag en hoopt dat de politici daar er voldoende aandacht voor krijgen. "Om deze problemen goed te kunnen bestrijden is er structureel meer geld nodig. Ook moet de ondermijnende criminaliteit gezamenlijk worden aangepakt." 

Speerpunten

Het manifest bestaat uit vier punten: criminelen pakken en plukken door te investeren in de hele strafrechtketen, de gouden roltrap afbreken (perspectief op 'het grote geld' wegnemen), softdrugs legaliseren en de samenleving mobiliseren.

Het tweede punt in het manifest, 'de gouden roltrap afbreken', is belangrijk voor de burgemeester van Castricum. Jongeren kunnen al op jonge leeftijd in aanraking komen met criminaliteit en kunnen volgens het manifest na een paar 'treden' al niet meer terug. "Daar moeten we onze jongeren echt voor beschermen." Op dit moment is hij bezig met een project waarbij wordt onderzocht op welke manier jongeren precies in de criminaliteit terechtkomen en hoe dat voorkomen kan worden. "Dat sluit hier naadloos op aan."

Softdrugs legaliseren

De ondertekenaars willen het verdienmodel uit de handel halen door softdrugs te legaliseren. Het is volgens hen erg makkelijk om snel winstgevend te worden in die handel, ook zouden de prijzen alleen maar stijgen als iets illegaal is. "Met legaliseren haal je de instapkaart naar de grote criminaliteit weg", valt er te lezen in het manifest. De burgemeesters begrijpen dat de doorgewinterde crimineel iets nieuws zal vinden om geld aan te verdienen, maar wil mensen die verleid worden met het snelle geld beschermen. 

Wat is ondermijnende criminaliteit? 

Met ondermijnende criminaliteit wordt criminaliteit bedoeld die verweven is met legale middelen. Op deze manier worden de onderwereld en de bovenwereld met elkaar verweven. "Via intimidatie, omkoping en excessief geweld, maken ze misbruik van legale logistieke en economische voorzieningen en financiële en juridische adviseurs. Het criminele geld kan zo verdwijnen in onroerend goed en legale bedrijven", schrijft het Openbaar Ministerie erover. 

Volgens Mans is het vreemd dat softdrugs wel gewoon verkrijgbaar zijn, maar dat de kweek ervan illegaal is. "We willen die handel op een goede manier aanpakken", vertelt hij. In de provincie worden ook steeds meer synthetische drugslaboratoria opgerold, daar heeft deze aanpak volgens de burgemeester niet gelijk invloed op. 

Hij wil gebruikers van deze drugs wel beter informeren over wat er achter een lijntje cocaïne of een pilletje schuil gaat. "We willen mensen ook aanspreken op hun gedrag." 

"Als we nu niets doen, gaat het van kwaad tot erger"

Toon Mans-Burgemeester van Castricum

De burgemeester vindt het ook belangrijk dat mensen het aangeven als ze iets verdachtst zien. "We horen vaak na het oprollen van een wietplantage dat er toch vreemde dingen waren. We willen mensen vragen dat vaker en sneller te melden." Het probleem speelt volgens hem in alle gemeenten. "In Castricum rollen we ongeveer een keer per jaar een wietplantage op."

Het manifest is juist nú verstuurd, omdat de onderhandelingen voor een nieuw kabinet nog in volle gang zijn. "We willen dat het nu bij de onderhandelingen betrokken wordt. Als we nu niets doen, gaat het van kwaad tot erger."

'Probleem van de hele samenleving'

Ook burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard heeft het manifest ondertekend. Volgens hem zouden de punten uit het manifest de veiligheid in de samenleving fundamenteel versterken. "Ik ben blij dat georganiseerde criminaliteit door burgemeesters niet alleen als een bestuurlijk probleem wordt neergezet, maar als een probleem van de hele samenleving." 

Hoewel Blase benadrukt dat de punten uit het manifest vooral in samenhang hun vruchten zullen afwerpen, verwijst hij wel naar de magere bezetting van het politieapparaat. "Het is echt nodig om de capaciteit van de politie te versterken."  

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.