Ga naar Content

14 biljard berekeningen per seconde: supercomputer Snellius is er klaar voor

Zodra hij eenmaal op stoom is, gaat supercomputer Snellius 14 biljard berekeningen per seconde maken. Om zoveel breinkracht (tien keer zoveel als zijn voorganger) toch uit te dagen, zal de wetenschap de échte hersenkrakers uit de kast moeten trekken. 

Foto: Patrick van Katwijk

"Met een supercomputer kan je alles proberen te berekenen of simuleren wat ons zonder nooit zou lukken", vertelt klimaatwetenschapper Henk Dijkstra. "Berekeningen waar wij met een supercomputer een maand over doen, dat krijgt een laptop in nog geen tien jaar uitgevoerd."

Klimaatverandering en medische wetenschappen

Snellius is toegankelijk voor alle Nederlandse wetenschappers. De supercomputer wordt beheerd door SURF, de ICT-coöperatie van onderwijs en onderzoek en staat op het Amsterdam Science Park. Uiteindelijk zal de krachtpatser worden ingezet voor onder andere onderzoek naar klimaatverandering, astronomie en de medische wetenschappen.  Maar voordat hij aan zijn titanenwerk mag beginnen, was er eerst de gelegenheid om even met Koningin Máxima 'te chatten', die de supercomputer donderdag officieel onthulde. 

Foto:

Tijdens de opening sprak onder anderen professor Dijkstra over de nieuwe mogelijkheden die Snellius voor zijn onderzoek biedt: "Hiermee kunnen we nieuwe vragen beantwoorden over wat er gebeurt met het klimaat door de toename van broeikasgassen.  We kunnen ook gedetailleerder verwachtingen maken voor het klimaat van de toekomst, met name het optreden van extremen zoals hittegolven en overvloedige neerslag."

De nieuwe supercomputer is voor 18 miljoen euro gefinancierd door het ministerie van OCW en voor 2 miljoen euro uit eigen middelen van SURF.

Bekijk hieronder meer over de bouw en kracht van Snellius

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]