Ga naar Content

Burgemeester wil helpen bij coronapas-check: "Veilig voor publiek, werkbaar voor horeca"

Burgemeester Jos Wienen denkt na hoe hij de Haarlemse horeca kan helpen bij het controleren van de coronapas, "maar de verantwoordelijkheid blijft bij de ondernemers liggen." Voorzitter Hildo Makkes - Van der Deijl van de Horeca Haarlem suggereerde de uitgifte van een polsbandje voor het uitgaanspubliek, zodat je gemakkelijker van café naar café kan hoppen. De burgemeester wil nog niet zeggen of dit een mogelijke oplossing is. 

Burgemeester Jos Wienen over coronapascheck: "Veilig voor publiek, werkbaar voor horeca" - Foto: NH Nieuws

Handhavers zullen in ieder geval in Haarlem net als gedurende de hele coronacrisis proefsgewijs checken of de coronapas van bezoekers inderdaad gecontroleerd worden. 

Woordvoerder Makkes van de Haarlemse horeca vindt het zuur dat de regering weer de bal bij de horeca legt. "Voor de zoveelste keer wordt ons gevraagd politieagent te spelen. Het voelt als een stap terug. Nu kunnen mensen goed binnenkomen en straks moeten ze weer gecontroleerd worden", zegt hij in een interview met mediapartner Haarlem105. 

Liever ziet Makkes een centraal punt waar bezoekers hun QR-code kunnen laten scannen. "Zodat ze daar een bandje krijgen en dan alleen hun bandje hoeven te laten zien. Dan kan je de hele avond van terras naar terras, van zaak naar zaak. Dat zou ons echt helpen. Ik hoop dan ook dat de gemeente dit wil regelen."

Burgemeester Wienen wil nog niet ingaan op dergelijke gedetailleerde plannen. Hij snapt terdege dat de nieuwe controletaak op de coronapas lastig is. Na een gesprek met een delegatie van de Haarlemse horeca werkt hij nu een plan uit 'om het dragelijk te maken'. Volgende week nodigt hij alle horecaondernemers uit om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. 

Wienen denkt wel dat het belangrijk is dat het Rijk de coronapas niet verplicht op terrassen. "Dat maakt de controle voor de ondernemers een stuk gemakkelijker." Hij wijst erop dat de coronapas wel een stap in de richting van het 'oude normaal' is. "En we moeten er wel voor blijven waken dat we niet weer terecht komen in omhoog schietende coronacijfers en dat uiteindelijk deze versoepeling weer terug gedraaid moet worden."

Stap terug

Peter de Rooij van restaurant Vooges in Haarlem, Bloemendaal en Zandvoort is het daar niet mee eens. "Ik zie het eigenlijk als een stap terug. Ik heb sterk het idee dat de horeca voor het karretje van de overheid wordt gespannen, om zo mensen over te halen om toch te vaccineren. Maar dat moet iedereen voor zichzelf bepalen, lijkt me."

Een aantal raadsleden van de gemeenteraad van Haarlem hebben gevraagd om een extra vergadering over de nieuwe coronamaatregelen. Deze staat gepland op vrijdag 24 september, vlak voordat de maatregel voor de coronapas ingaat. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]