Ga naar Content

Wat zeggen de cijfertjes? Ajax in bloedvorm tegen 'Noord-Hollands' Cambuur, goals gegarandeerd bij Heracles-AZ

Aan de hand van statistieken kijken we vooruit naar de volgende speelronde in de eredivisie. Ajax gaat met veel vertrouwen de thuiswedstrijd van zaterdagavond tegen Cambuur tegemoet. AZ speelt zondagmiddag een kelderkraker tegen Heracles Almelo.

Sebastien Haller scoorde vier keer tegen Sporting - Foto: Pro Shots

Ajax - sc Cambuur

Fijne tegenstander:
Ajax overlegt uitstekende cijfers uit het verleden tegen sc Cambuur. De clubs ontmoetten elkaar in competitieverband 7 keer in Amsterdam en Ajax won daarvan 6 wedstrijden. Alleen in het seizoen 2013/2014 wisten de Leeuwarders een punt uit het vuur te slepen: 1-1. De meest doelpuntrijke wedstrijd dateert van 7 juni 1961 toen Ajax met 7-4 te sterk was voor het toenmalige VV Leeuwarden. De laatste confrontatie in Amsterdam (november 2015) eindigde in een glansrijke 5-1 overwinning. Davy Klaassen nam toen twee doelpunten voor zijn rekening.

Wisselend resultaat op 18 september:
Ajax speelde in de historie 6 keer eerder op 18 september. De helft van de wedstrijden leverde puntenverlies op voor de Amsterdammers. Tegen PSV in 2011 (2-2), AZ in 2005 (4-2 verlies) en Roda JC in 1988 (3-3) kwam Ajax niet tot een overwinning. Twee keer won Ajax met 2-0 op 18 september (tegen Heracles in 2016 en Go Ahead Eagles in 1977). De enige overwinning op die datum is ook meteen een van de meest memorabele wedstrijden ooit in de eredivisie. Op 18 september 1983 won Ajax De Klassieker met 8-2 van Feyenoord.

Laatste ontmoeting een nederlaag:
Hoewel Ajax goede statistieken tegen Cambuur kan overleggen, ging de laatste wedstrijd wel verloren. Op 15 december 2016 verloren de Amsterdammers met 2-1 in Leeuwarden in de KNVB-beker. Martijn Barto scoorde in de derde ronde van het bekertoernooi en bezorgde de Friezen daarmee een plek in de volgende ronde. Bij Ajax van toenmalig trainer Peter Bosz speelde destijds met Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Abdelhak Nouri.

Lees ook

27 keer op rij niet verloren:
Ajax heeft al enige tijd geen nederlaag geleden in de eredivisie. De ploeg van trainer Erik ten Hag is momenteel al 27 competitiewedstrijden op rij ongeslagen. Daarmee is de club bezig aan de 4e beste reeks in de historie. Om het clubrecord te verbreken moet de ploeg nog flink wat wedstrijden ongeslagen blijven, want dat staat op 52 duels op rij zonder nederlaag (augustus 1994-december 1995).

Karrenvracht Noord-Hollanders in Friesland:
Een flinke hoeveelheid Noord-Hollanders spelen momenteel in het shirt van sc Cambuur. Onder de lat verdedigt Sonny Stevens uit Hoorn het doel. Achterin spelen Marco Tol (Volendam), Erik Schouten (Westwoud), Maxim Gullit (gehuurd van AZ). Op het middenveld lopen Mees Hoedemakers (Zaandam), Michael Breij (Amstelveen) en Jamie Jacobs (Purmerend) rond. Voorin heeft trainer Henk de Jong de beschikking over oud-Volendam aanvaller Nick Doodeman (Venhuizen).

Tekst gaat verder onder de foto.

Westwouder Erik Schouten de aanvoerder van sc Cambuur - Foto: Pro Shots / Niels Boersema

Heracles Almelo - AZ

Doelpuntrijke wedstrijden:
De laatste ontmoetingen tussen Heracles en AZ in Almelo leverden veel doelpunten op. In de laatste 10 wedstrijden werd liefst 32 keer gescoord door beide ploegen. De wedstrijd van 13 februari 2016 draagt daar wel flink aan bij. De Alkmaarders wonnen toen met 3-6 in het Erve Asito. In totaal speelden Heracles en AZ 27 keer tegen elkaar in Almelo. Daarvan won AZ 15 keer, verloor het 7 keer en eindigde de wedstrijd 5 keer onbeslist.

Kelderkraker:
Heracles en AZ kunnen de punten allebei op dit moment heel goed gebruiken. Beide ploegen bungelen rond in de onderste regionen van de eredivisie. Heracles bezet momenteel de voorlaatste plaats in de eredivisie met één punt uit drie wedstrijden. AZ heeft van de drie wedstrijden tot dusver alleen gewonnen bij sc Heerenveen (1-3). Bij winst van de thuisploeg duwt het de Alkmaarders onder de zogenaamde streep. Bij een nederlaag van AZ zou het de slechtste seizoensstart sinds 2015-2016 zijn. Toen hadden de Alkmaarders twee punten uit vier wedstrijden.

Lees ook

Scorende keepers:
Heracles heeft een reputatie opgebouwd met keepers die een doelpunt maken. 5 keer scoorde een doelverdediger van de Almeloërs in een competitiewedstrijd. 1 keer gebeurde dat in een wedstrijd tegen AZ. Martin Pieckenhagen kopte op 5 november 2005 in de 90ste minuut raak namens Heracles.

Verleden in Alkmaar en Almelo:
Veel spelers droegen het shirt van AZ en Heracles. Onder andere Ben Rienstra, Dabney Dos Santos, Ilias Bel Hassani, Jan Wuytens, Ragnar Klavan, Simon Cziommer, en Wout Weghorst waren actief voor beide clubs. Ook deelden de clubs een aantal trainers: Gertjan Verbeek, Theo Vonk en Lesley Talbot stonden bij AZ en Heracles voor de groep.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]