Ga naar Content

Natuur en Milieufederatie Noord-Holland roept op: maak geen #negeerakkoord

Het gaat volgens de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland (MNH) fundamenteel mis met het groen, want in de Haagse binnenkamers ging het er de afgelopen tijd niet één keer over. Natuur- en milieuorganisaties vrezen daarom een 'negeerakkoord'. Ze roepen op om de natuur niet langer te negeren: 'Vergroen het regeerakkoord, maak geen #negeerakkoord.'

Schoorlse Duinen - Foto: Jessica Douma

Nergens in Europa staat het groen zo onder druk als in Nederland. Geruisloos verdwijnen jaarlijks niet alleen zeldzame, maar ook heel gewone planten en dieren uit de natuur. In Noord-Holland wordt de lijst met bedreigde dier- en plantensoorten groter en groter. "Wilde orchideeën, bosanemoon, dopheide, kruidenrijk blauwgrasland en parnassia worden bijvoorbeeld verdrongen door pijpenstro, bramen en brandnetels. Vlinders, bijen en andere insecten lopen terug in aantal. Met de weidevogels (gruto en kieviet) gaat het al helemaal slecht", vertelt Sijas Akkerman, directeur van MNH.

Beleid mist

Tot nu toe ontbreekt volgens de federatie een gedegen natuurbeleid. "Wettelijke vastgestelde doelen worden niet gehaald. Ook in de bouwstenen voor een regeerakkoord door VVD en D66 staat niets over bijvoorbeeld de biodiversiteit. De MNH vreest een ambitieloos 'negeerakkoord' waardoor de trieste staat waarin onze natuur verkeert verder zal verslechteren", staat er op hun website. 

De Natuur en Milieufederaties zetten zich in voor een groene en duurzame toekomst en roepen landelijke en lokale beleidsmakers op om hun politieke agenda te vergroenen, bijvoorbeeld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Door het uitdelen van pamfletten hopen ze op meer bewustzijn. 

Een afbeelding dat door de federatie gedeeld wordt in de media - Foto: Natuur en Milieufederatie Noord-Holland

Coronacrisis

De afgelopen anderhalf jaar dwong de coronacrisis ons terug te gaan naar de basis. Dat hebben we gezien: parken, bossen en heides werden druk bezocht. De Schoorlse Duinen, Kennemerduinen en de Waddeneilanden waren opeens de meest bezochte plekken voor een uitje. Het belang van natuur is voor de Noord-Hollanders kraakhelder. "Maar de Nederlander kan zelf geen wetten maken, geen bos aanleggen, niet herstellen of beschermen. Daarvoor is een stevige overheid nodig met een sterke visie", legt Akkerman uit

De problemen in onze Noord-Hollandse natuur stapelen zich op, denk aan: de stikstofcrisis, de biodiversiteitscrisis, de klimaatcrisis en vermoedelijk straks ook nog een watercrisis. Stikstof is bijvoorbeeld niet alleen een groot probleem voor bossen in het binnenland, ook de duinen in onze provincie hebben er stevig onder te lijden.

Langs de hele Nederlandse kust zorgt stikstof ervoor dat de natuur verschraalt en op termijn ook de kustbescherming onder druk komt te staan. Uit onderzoek door de NOS blijkt dat duinbeheerders de afgelopen tien jaar tientallen miljoenen euro's hebben uitgegeven aan het bestrijden van de gevolgen van stikstof.

Bekijk hieronder een reportage dat NH Nieuws maakte over stikstof in de duinen. De tekst loopt door onder de video.

Ook stikstof in duinen - NH Nieuws

Biodiversiteit

Ook de biodiversiteit wordt een steeds groter wordend probleem. Ongeveer 80 procent van de biodiversiteit is in de afgelopen 100 jaar in Nederland verdwenen. In Noord-Holland is ten opzichte van 1900 nog maar zo'n 15 procent van het groenoppervlak over. "En ook voor het herstel van de biodiversiteit zijn maatregelen en geld nodig. Juist ook in dorpen en steden en in het landelijk gebied is veel winst te behalen. Ook daarover blijft het oorverdovend stil in Den Haag. Terwijl de natuur er weer op vooruit gaat als je maatregelen neemt."

Eerder deze maand werd er al een actie opgezet in West-Friesland om meer aandacht te vragen aan biodiversiteit. Bij alle straatnamen in Hoorn waar flora en fauna in voorkomt, is het woord 'weg' onder geplakt. "Het is een actie om aandacht te vragen voor de afname van biodiversiteit", weet Kirstin Buis van Operatie Klimaat West-Friesland te vertellen.  "Zo is bijvoorbeeld de Beukenlaan onder handen genomen. En in de Kersenboogerd en Blokker zijn natuurlijk veel vogelwijken", zei Buis in een interview bij WEEFF Radio.

Een nieuw kabinet heeft volgens de federatie dé sleutel in handen om meer aandacht te genereren voor de natuurcrisis in Nederland. "Het is tijd dat formerende partijen in Nederland dit niet langer negeren." Daarom wordt de onderhandelaars gevraagd de natuur niet langer te negeren, en het groen en het herstel ervan hoog op de agenda te zetten."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.