Ga naar Content

Formule 1 in Zandvoort leidt (nog) niet tot grote corona-uitbraak

De volle tribunes met 70.000 mensen tijdens de Formule 1 lijken geen directe impact te hebben gehad op de coronacijfers. De GGD telt tot nu 88 positief geteste mensen die tijdens het evenement aanwezig waren of besmet zijn geraakt vlak na dat weekend. Dat is omgerekend 0,045 procent van het aantal bezoekers, heeft de GGD berekend. Ook in het Spaarne Gasthuis zijn in de afgelopen twee weken niet meer coronapatiënten opgenomen dan in de weken daarvoor.

Rood-wit-blauwe vlaggetjes bij de duizenden F1-fans op Circuit Zandvoort - Foto: Pro Shots / Kay Int Veen

Ongeveer de helft van deze 88 positief geteste personen was tijdens de besmettelijke periode aanwezig bij de Grand Prix. De andere helft is besmet geraakt in de periode rond of tijdens de F1. 

De GGD concludeert uit deze cijfers dat de Formule 1 in het eerste weekend van september niet tot grote uitbraken van het coronavirus heeft geleid. Overigens meldt de GGD wel dat het daadwerkelijke aantal besmettingen hoger kan liggen, omdat personen zonder klachten zich niet laten testen. Er wordt ook rekening gehouden dat mensen die een positieve zelftest hebben gedaan dat niet hebben gemeld en zich ook niet hebben laten hertesten. 

Een uitgebreide analyse van de GGD Kennemerland over de besmettingen onder bezoekers van de Formule 1 in Zandvoort volgt over twee weken. 

'88 positief geteste bezoekers van Dutch Grand Prix is 0,045 procent'

GGD Kennenemerland

Ziekenhuisopnames stabiel 

Ook in het Spaarne Gasthuis is tot nu toe geen stijgende lijn in het aantal opnames geconstateerd na de Formule 1. In het ziekenhuis liggen dagelijks zo'n 4 tot 6 coronapatiënten op de IC en 7 tot 12 coronapatiënten op de klinische afdeling. En die cijfers zijn sinds begin augustus redelijk stabiel, zo vertelt Ivo van Schaik, voorzitter van de Raad van Bestuur.

Van Schaik kijkt er niet van op dat de cijfers hetzelfde zijn gebleven. "We zien geen piek in de cijfers van de Formule 1. Maar van alle bezoekers van het evenement komt een klein deel uit deze regio, dus het was ook niet te verwachten dat we er heel veel van zouden merken in ons ziekenhuis."

Hij houdt wel rekening met een stijging van het aantal griepbesmettingen en coronabesmettingen dit najaar, omdat dit gepaard gaat met de tijd van het jaar. "Het blijft wel koffiedik kijken. We weten het niet, maar ik denk wel dat we met de huidige vaccinatiegraad best wel weer wat kunnen doen in Nederland."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]