Fantastisch begin voor Ajax in Champions League na galavoorstelling in Lissabon

Op de eerste speeldag van de Champions League heeft Ajax gigantisch uitgehaald op bezoek bij Sporting Portugal. In Estádio José Alvalade werd de kampioen van Portugal compleet van de mat gespeeld: 1-5. Sébastien Haller was met vier doelpunten de grote man bij Ajax.

Haller en Antony zorgden samen voor drie van de vier Ajax-goals - Foto: Pro Shots / Marcel van Dorst

Het begin van Ajax was al subliem, want binnen zeventig seconden was het 0-1. Antony kwam vanaf de rechterkant naar binnen en raakte via het been van een verdediger de paal. In de rebound kopte Haller simpel binnen.

Voorsprong verdubbeld

De Amsterdammers lieten het daar niet bij zitten. Nog voordat er tien minuten gespeeld waren scoorde Haller opnieuw. Na een geweldige uittrap van doelman Remko Pasveer snelde Antony langs zijn directe tegenstander. De Braziliaan gaf hard voor en de Ivoriaanse spits tikte raak: 0-2.

Sporting Portugal was rijp voor de slacht. In het eerste half uur had de club uit Lissabon niks in te brengen en het leek wachten op de 0-3. Uit het niets kreeg Ajax toch een tegendoelpunt. Pasveer liet een houdbaar schot van Paulinho door zijn handen glippen.

Berghuis stelde met zijn eerste Ajax-goal gelukkig snel orde op zaken. Hij was het eindstation van een schitterende aanval. Via Edson Álvarez, Antony en Ryan Gravenberch kreeg de aanvallende middenvelder de bal. Met één beweging stond hij vrij voor keeper Antonio Adan om daarna met een schuiver voor de 1-3 ruststand te zorgen.

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Steven Berghuis was uitzinnig van vreugde na zijn eerste doelpunt voor Ajax - Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Geen 2-3 maar 1-4

Het leek direct na rust weer spannend te worden toen Paulinho opnieuw scoorde. Hij kopte van een meter of vijftien fraai raak, maar de VAR zag dat hij buitenspel stond. Ajax profiteerde optimaal van die beslissing, want een minuut later was het namelijk 1-4. En opnieuw kwam de assist van Antony - dit keer een fantastisch balletje met buitenkantvoet - en scoorde Haller. Daarmee werd hij pas de tweede Ajacied met een hattrick in de Champions League. Alleen Jari Litmanen ging hem voor in 1995.

Ook dat bleek niet genoeg voor Haller, want in de 63e minuut maakte hij zijn vierde (!) doelpunt van de avond. Op aangeven van Noussair Mazroui bleef de spits kalm door met links binnen te schieten: 1-5. Daarna speelde de ploeg van Erik ten Hag de wedstrijd professioneel uit.

Besiktas volgende tegenstander

De volgende wedstrijd van Ajax in de Champions is over een kleine twee weken. Op dinsdag 28 september komt Besiktas naar de Johan Cruijff Arena. De Turken verloren vanavond hun eerste groepswedstrijd met 2-1 van Borussia Dortmund.

Opstelling Ajax: Pasveer; Mazraoui (Rensch/70), Timber, Martínez, Blind (Schuurs/80); Álvarez, Gravenberch, Berghuis (Taylor/77); Antony (Neres/70), Haller, Tadic