Ga naar Content

Zwangere Teslime (25) moet over half jaar noodwoning uit: "Het is dit of een brug"

De tijd dringt voor Teslime Bodur (25) uit Purmerend. Na jaren op straat te hebben geleefd, woont ze sinds anderhalf jaar in een noodwoning aan de Kanaaldijk. Ze heeft het er naar haar zin, maar moet uiterlijk over een half jaar haar biezen pakken. De gemeente zegt dat bewoners hulp krijgen bij het vinden van een volgende woning, maar daar merkt Teslime niets van.  "We moeten het echt zelf doen."  

Oud-dakloze Teslime is bang dat ze straks weer op straat staat - NH Nieuws

Toen Teslime maart 2020 de containerwoning aan de Kanaaldijk betrok, was ze dolblij. Anderhalf jaar later heeft de blijdschap plaatsgemaakt voor nervositeit. Want net als de twintig andere containerwoningen op het terrein is haar woning bedoeld als noodwoning, wat betekent dat bewoners na maximaal twee jaar de sleutel moeten inleveren.  

'Geen keuze'

Bij het accepteren van de sleutel wist ze dat ze er maximaal twee jaar kon wonen. "Maar het is geen keuze. Het is een brug of dit. En dan kies je voor deze woning."  

Volgens wethouder Thijs Kroese is de afspraak gemaakt om de bewoners van de twintig noodwoningen 'zoveel als mogelijk begeleiden naar een passende oplossing'. Dat bewoners er binnen twee jaar uit moeten, 'is de wet', benadrukt de wethouder. "Maar we doen er alles aan om ze te helpen."  

"Dat we hulp krijgen, is niet waar. We moeten het zelf doen, en dat is ook duidelijk gezegd"

Teslime bodur, bewoner noodwoning kanaaldijk

Volgens Teslime is dat gebakken lucht. "Dat we hulp krijgen is echt niet waar. We moeten het zelf doen, en dat is ook duidelijk gezegd."  En ze is niet de enige, want er zijn de afgelopen anderhalf jaar nauwelijks bewoners doorgestroomd naar andere woningen. 

"Naar mijn weten zijn er maar drie personen doorgestroomd. Daarvan zijn twee [senioren, red] naar een seniorenwoning gegaan, en één jongen - van mijn leeftijd - is naar een andere containerwoning gegaan. Maar dat is het probleem verschuiven, want ook voor twee jaar." 

  • Behalve aan de Kanaaldijk worden er ook op drie andere plekken in Purmerend tijdelijke woningen geplaatst. Het gaat om de Etserstraat (28-31), het Karekietpark (44), de Westerweg (25) en de Verzetslaan (108).
  • Bij de toewijzing krijgen Purmerenders voorrang: zeventig procent van de beschikbare woningen wordt op basis van urgentie toegewezen, voor de overige dertig procent wordt geloot.

De zwangere Teslime maakt zich grote zorgen over hoe het straks, als in februari het wooncontract afloopt, verder moet. Ze heeft inmiddels een urgentieverklaring, maar vermoedt dat het dan nog wel een jaar kan duren voordat ze voor een woning in aanmerking komt. Ze mag waarschijnlijk dat nog afwachten in haar huidige noodwoning maar dat geldt niet voor de andere bewoners.

Dat de bewoners niet worden geholpen bij hun zoektocht naar definitieve woonruimte, is volgens wethouder Kroese pertinent onjuist. Hij benadrukt dat allerlei instanties betrokken zijn bij hun hulpvraag. 

'Niet ideaal'

"Dat het niet ideaal is, weten we ook", zegt hij.  "Want ideaal geef je iedereen een passende en definitieve woning. Dat is helaas niet mogelijk, maar daarom hebben we als gemeente de verantwoordelijkheid genomen om deze tijdelijke woningen neer te zetten."

Hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft zag Teslimes zorgen al een beetje aankomen. Op korte termijn zouden de noodwoningen 'enig soelaas' bieden, maar om ervoor te zorgen dat bewoners na twee jaar kunnen doorstromen, moet er flink worden bijgebouwd, zei hij tegen NH Nieuws. "Het is geen oplossing voor de lange termijn."

Lees ook

Op dit moment worden er nog eens extra 108 woningen geplaatst. Ook voor de woonduur van twee jaar.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]