Ga naar Content

Sammie volgde thuisloze Jan voor docu: "Het kan iedereen overkomen"

Toen Sammie (24) hoorde over de thuisloze Jan (67) besloot ze hem te volgen voor haar eerste echte documentaire, die vanavond te zien is bij NH Nieuws. De voormalig topambtenaar uit Alkmaar blijkt, naast biertjes te drinken op bankjes, een fervente orgelspeler en te dealen met een groot verlies.

Bekijk het interview met maker Sammie en Jan - NH Nieuws

In de documentaire kan je zien hoe Jan, die vroeger een goede baan had bij de gemeente, nu kampt met een drankprobleem. Hij geeft toe dat er heel veel dak- en thuislozen voor overlast zorgen, maar hoopt dat mensen niet iedereen over één kam scheren.

"Ik was laatst bij het café om de hoek, maar daar word ik niet geholpen. Dat terwijl ik gewoon netjes betaal. Dat is toch erg", vertelt hij naderhand tegen NH Nieuws.

In de docu komt ook naar voren dat Jan vindt dat de hulp die de gemeente Alkmaar aan dak- en thuislozen biedt niet voldoende is. In het weekend moest hij het bijvoorbeeld van 9.00 tot 19.00 uur zonder opvang zien te redden. "Dus ook als het heel koud is en hard regent. Dat is echt overleven en kost ontzettend veel energie. Vluchtelingen hebben het hier beter."

Ook doordeweeks zitten er nu nog een paar te overbruggen uren tussen de dag- en nachtopvang, maar dat gaat volgend jaar veranderen: met de Nachtopvang 2.0 hopen de gemeente, Reakt en dnoDoen betere zorg te kunnen bieden aan kwetsbaren. Lees hieronder meer. 

Lees hier meer

Jan heeft sinds enige tijd weer een dak boven zijn hoofd en hoeft niet meer naar de daklozenopvang. "Dat is zo essentieel, ik kan mijn leven weer oppakken. Zonder dak boven je hoofd gaat dat niet dan ben je alleen maar bezig met overleven."

De Alkmaarder is blij dat hij aan de documentaire mocht meewerken. "Ik heb heel veel mooie reacties gehad van vrienden. Ik vind hem prachtig en ben op dit moment ook bezig om mijn ervaringen in een boek op te schrijven. Ik hoop dat er nu ook echt iets gaat veranderen en dat mensen uit de politiek eens een keer in gesprek gaan met daklozen. Kom eens een keer praten."

De documentaire Jan de thuisloze man van Sammie Vries is vanavond te zien om 17.45 uur bij NH Nieuws en gaat vanavond in première bij Hal25. Kan je niet wachten? Bekijk hem dan hieronder. 

De hele documentaire Jan de thuisloze man - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]