Ga naar Content

Geen afstand houden, geen mondkapjes op school: dit zijn de coronaversoepelingen

Discotheken en nachtclubs mogen vanaf 25 september net als de andere horecagelegenheden tot middernacht open en de anderhalvemetermaatregel wordt geschrapt. Verder hoeven er op scholen geen mondkapjes meer gedragen te worden. In het openbaar vervoer en in taxi's blijft het dragen van een mondkapje nog wel verplicht. Dit en meer zijn de nieuwe versoepelingen op de coronaregels, die het kabinet vanavond heeft aangekondigd.

Foto: NH Nieuws

Premier Rutte vertelde aan het begin van de persconferentie dat er op 25 september versoepeld wordt, maar ook dat we nog niet helemaal terug kunnen naar het oude normaal. "Ik zeg er meteen bij, dat is niet de dag waarop alles weer helemaal is zoals voor corona. Daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en opnames in het ziekenhuis. Er zijn ook nog te weinig mensen immuun en dat maakt het najaar onzeker."

Festivals en sportwedstrijden en evenementen binnen met een vaste zitplaats kunnen weer 'volop' georganiseerd worden. De horeca blijft tussen 00.00 en 06.00 uur gesloten. Rutte: "Dit raakt vooral de poptempels en de discotheken en clubs. We zijn aan het kijken wat dit betekent voor de eigenaars en hoe we grote omzetverliezen en een lagere kaartjesverkoop bij festivals kunnen compenseren."

Voor de discotheken en nachtclubs gelden dezelfde regels als voor de hele horeca, dus bezoekers hebben binnenkort ook een coronatoegangsbewijs nodig.

Lees ook

Geen anderhalvemeterregel meer

De anderhalvemetermaatregel wordt vanaf 25 september geschrapt. In plaats daarvan wordt het coronatoegangsbewijs vanaf die datum verplicht in de horeca en in de kunst- en cultuursector. Volgens Roa Burger, eigenaar van het Amsterdamse café Fonteyn zorgt de coronapas alleen maar voor beperkingen in de horeca. "We moeten bijvoorbeeld extra beveiligers inhuren. Wij zijn dan ook niet van plan om aan de deur te checken. Dat past niet bij ons café, waar iedereen zich thuis moet voelen. Ik begrijp dat het kabinet de vaccinatiegraad wil verhogen, maar de verantwoordelijkheid wordt nu bij ons gelegd.”

Wie zich voor het coronatoegangsbewijs moet laten testen, hoeft voorlopig geen eigen bijdrage te betalen, zei premier Rutte op de persconferentie. Ook komt er volgens de premier extra geld beschikbaar voor gemeentes om toezicht op de naleving van de regels te houden.

Het toegangsbewijs blijft een tijdelijke maatregel, zo benadrukte Rutte. "We zijn er niet op uit deze maatregel voor altijd in te voeren", zegt Rutte. "Op 1 november komt er een nieuw OMT-advies en dan zullen we de situatie opnieuw beoordelen."

De mondkapjesplicht blijft in het openbaar vervoer voorlopig gelden. Voor stations en perrons wordt wel een uitzondering gemaakt. Ook op luchthavens moeten voorlopig nog mondmaskers gedragen worden.

Lees ook

Meerdaagse festivals

Verder maakte het kabinet bekend dat meerdaagse evenementen weer door mogen gaan met 75 procent van de capaciteit. Bezoekers hebben dan wel een coronatoegangsbewijs nodig. Voor club Paradiso in Amsterdam is dit volgens Pr-medewerker Jurry Oortwijn, desastreus. "Omdat we programma’s hebben die op 100 procent gepland zijn. Tot gisteren is toegezegd dat we onze evenementen vanaf 25 september op 100 procent kunnen programmeren met Testen voor Toegang. We hebben die week meteen vier uitverkochte concerten met 1500 mensen gepland.”

Ook wordt gekeken hoe met toegangsbewijzen en coronatesten gewerkt kan worden bij grote evenementen. Daarvoor kan de CoronaCheck-app gebruikt worden, maar mogelijk krijgen organisatoren ook de kans om hun eigen testcapaciteit te organiseren. 

Bekijk hieronder de persconferentie terug.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.