Ga naar Content

Nachtclubs niet blij met sluiting om middernacht: "Alsof ze hopen dat we dichtblijven"

Het verwachte besluit van het kabinet dat discotheken tot middernacht hun deuren mogen openen, stuit op onbegrip bij de Amsterdamse nachtclubeigenaar Pieter de Kroon. Ook organisator van het Unmute Us-protest Jasper Goossen is teleurgesteld: "Het lijkt erop alsof er iets wordt gegeven, maar dat is gewoon niet het geval."

Foto: Knelis

Bronnen rond het kabinet melden aan de NOS dat nachtclubs en discotheken volgens dezelfde regels open mogen als de andere horecagelegenheden. Dat betekent dat bezoekers worden toegelaten nadat ze een coronatoegansbewijs hebben laten zien. Ook moeten de deuren om middernacht dicht.

"Ik snap er helemaal niks van, dit is niet wat wij doen", vertelt Pieter de Kroon, directeur van de Chicago Social Club op het Leidseplein. "Het begrip zegt het al. Wij zijn een nachtclub. Het lijkt wel alsof ze hopen dat we vanuit onszelf dichtblijven, het nachtleven wordt zo kapot gemaakt."

"Het is alsof je een auto verkoopt, maar dan zonder wielen"

jasper goossen, organisator unmute us-protest

Afgelopen zaterdag vond het Unmute Us-protest plaats, waar tienduizenden mensen protesteerden om de maatregelen in het nachtleven en de festival- en cultuursector op te heffen. "70.000 mensen in het oranje die over elkaar heen vallen, is blijkbaar minder erg dan dansen in een nachtclub", vertelt protestorganisator Jasper Goossen, doelend op het Formule-1 evenement in Zandvoort. "Het blijft meten met twee maten en ik zie dit als een verkapte weigering. Het is alsof je een auto verkoopt, maar dan zonder wielen."

Huisfeestjes

Er heerst weliswaar onbegrip over het kabinetsbesluit, maar Pieter de Kroon opent de deuren van de Chigago Social club wel op de 25e. "Ik weet nog niet op welke manier, maar al is het maar om te laten zien dat het nergens op slaat", aldus de clubeigenaar. "Dan sta je tussen 20:00 uur en 00:00 uur te doen wat je normaal vier uur later doet. Hetgeen wat je nu krijgt, is dat mensen erna weer naar huisfeestjes gaan, waar geen toezicht is, waar geen portier staat of mensen die je kunnen helpen als je je onveilig voelt. Ik hoop gewoon dat ze toch anders besluiten, want hier begrijp ik niks van."

Veiligheidsberaad

Het Veiligheidsberaad - de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's van het land - ligt vooralsnog niet op één lijn met het besluit van het kabinet. Zij hebben geadviseerd de horeca niet tussen middernacht en 6:00 uur 's ochtends te sluiten. Ook raden ze aan om bij evenementen de maximale capaciteit toe te laten.

Wel komt uit het overleg, waar ook burgemeester Femke Halsema deel van uitmaakt, dat zij achter het tonen van een QR-code staan.  

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]