Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Meer kleine drugslabs oorzaak van toename aangetroffen drugsdumpingen?

14 september 2021, 17.00 uur · Aangepast 20 december 2021, 09.54 uur · Door Maaike Polder & Niels van Steijn

Opnieuw is een stijging gezien in het aantal aangetroffen drugsdumpingen in Noord-Holland. Dat blijkt uit een rapport van de politie. Waar vorig jaar tien keer een melding werd gemaakt van een drugsdumping staat de teller dit jaar na zes maanden al op dertien. Een mogelijke verklaring is volgens de politie de opsplitsing van grote laboratoria in kleine labs.

Inter Visual Studio

In het landelijke rapport zelf wordt geen verklaring gegeven voor de groei. Daarvoor is volgens de politie verder onderzoek nodig. Max Daniel, portefeuillehouder drugs bij de politie, zegt dat grote drugslabs zich steeds vaker opsplitsen in meerdere kleinere laboratoria op meer locaties.

"En dit zou ook kunnen leiden tot dumpingen van kleinere hoeveelheden afval, maar elke dumping telt wel gewoon mee", vertelt hij aan de NOS. Dit is in het rapport ook te zien: opnieuw is er een stijging van het aantal opgerolde productielocaties in onze provincie. Werden er in heel vorig jaar dertien labs opgerold, in de afgelopen zes maanden ontmantelde de politie er al tien. 

Recordaantal bruikbare meldingen

Eerder werd al bekend dat het aantal bruikbare meldingen over drugslabs in onze provincie bij Meld Misdaad Anoniem vorig jaar is toegenomen. Door de tips zijn in de afgelopen twee jaar vijf drugslabs daadwerkelijk ontmanteld. Dit zou onder meer een gevolg zijn van het thuiswerken waardoor mensen meer zien in hun omgeving. 

Eerder dit jaar spraken we met Harry, die zijn loods ergens in Haarlemmermeer verhuurde aan harddrugscriminelen. 

Afgelopen jaar is er vanuit de politie ook veel aandacht geweest voor opgerolde drugslabs. Onlangs werd bekend dat in heel 2020 twee keer zoveel synthetische drugslabs zijn opgerold. Door deze verdubbeling hoorde Noord-Holland voor het eerst bij de drie provincies waar de meeste drugslabs zijn opgerold in Nederland. 

Andere provincies met de grootste stijging in het aantal aangetroffen drugsdumpingen zijn Groningen (5), Zuid-Holland (14) en Limburg (43). Provincies waar nu niet van een grote stijging wordt gesproken, maar wel gebukt gaan onder tientallen drugsdumpingen per jaar zijn naast Limburg, de provincies Noord-Brabant (27) en Gelderland (15). 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.