Sport

NL
V

Wat zeggen de cijfertjes? Ajax heeft het nooit makkelijk in Portugal

14 september 2021, 12.45 uur · Aangepast 15 september 2021, 18.15 uur · Door Frank van der Meijden

Morgenavond begint de nieuwe Champions League-campagne voor Ajax. Sporting Clube de Portugal is in Lissabon de eerste tegenstander van de Amsterdammers in het miljoenenbal. Aan de hand van de historie en statistieken kijken we terug naar eerdere ontmoetingen tussen Ajax en Portugese ploegen. 

Dusan Tadic scoorde in Lissabon de enige goal voor Ajax tegen Benfica in 2018 - Orange Pictures

Één keer eerder tegen Sporting:
Ajax en Sporting kwamen elkaar één keer eerder tegen in officieel verband. Dat was in het seizoen 1988/89 in de eerste ronde van de UEFA Cup. De Amsterdammers verloren in Lissabon met 4-2. De return in Amsterdam ging ook verloren. Einduitslag in Stadion De Meer was 1-2. Het enige Ajax-doelpunt kwam op naam van Mark Verkuyl.

Nooit makkelijk tegen Portugese ploegen:
In de rijke Europese historie van Ajax speelden de Amsterdammers slechts zeventien keer een officieel duel tegen een Portugese ploeg. Van die zeventien ontmoetingen verloor Ajax er zeven, werd er ook zeven keer gewonnen en drie keer werd er gelijkgespeeld.

Als er alleen naar uitwedstrijden wordt gekeken zijn de statistieken een stuk minder gunstig voor Ajax. Van de acht keer dat er in Portugal werd gespeeld wist Ajax er maar twee te winnen: 1-3 tegen Benfica in 1969 en 0-3 tegen Vitória Guimarães in 1992.

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

De selectie van Ajax in het seizoen 1972/73 met de gewonnen Europacup 1 - Pro Shots

Eerste keer in Portugal:
De eerste keer dat Ajax in Portugal speelde was in het seizoen 1968/69. In de kwartfinales van de Europacup 1 trad Ajax aan tegen Benfica, stadsgenoot van Sporting. In Amsterdam werd het 1-3 voor de Portugezen en een week later won Ajax met dezelfde cijfers in Lissabon. Hierdoor moest er een beslissingwedstrijd worden gespeeld in Parijs. Ajax won dit duel na verlenging met 3-0 dankzij doelpunten van Johan Cruijff en Inge Danielsson (2x).

Laatste keer in Portugal:
De laatste keer dat Ajax in Lissabon speelde is nog vrij recent. In het zo succesvolle Champions League-seizoen 2018/19 van de Amsterdammers, werd er in de groepfase tegen Benfica gespeeld. Ajax pakte dankzij Dusan Tadic een punt in Lissabon. De aanvoerder van Ajax schoot na ruim een uur spelen de gelijkmaker binnen, nadat in de eerste helft Benfica op voorsprong was gekomen door Jonas Goncalves.

Meest belangrijke wedstrijd in Lissabon:
De meest belangrijke wedstrijd die Ajax misschien wel in Lissabon speelde was de halve finale van de Europacup 1 in 1972. Ajax had in Amsterdam met 1-0 gewonnen door een doelpunt van Sjaak Swart en twee weken laten was in Lissabon de return. In de Portugese hoofdstad werd Benfica toegejuicht door 60.000 fans, maar doelpunten bleven uit. Ajax plaatste zich zo opnieuw voor een Europese finale. Ruim een maand later pakte Ajax zijn tweede Europa Cup door in de finale Internazionale te verslaan dankzij twee doelpunten van Johan Cruijff. 

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de uitzending op NH Radio
  • De talkshow 'De Aftrap' is iedere vrijdag te zien om 18.15 uur, 20.15 uur en 22.15

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]