Ga naar Content

Provincie trekt miljoen uit voor verbetering vaarroutes, alleen West-Friezen reageren

De provincie Noord-Holland stelt 1.100.000 euro beschikbaar voor het verbeteren van de vaarroutes. Geïnteresseerden konden in augustus een aanvraag indienen, bijvoorbeeld voor de bouw van een sluis of het doorvaarbaar maken van kleinere slootjes. Er zijn zes aanvragen binnengekomen, uitsluitend van West-Friese bodem.

Foto: SED-gemeenten

De 1,1 miljoen euro wordt gebruikt om iets te doen tegen de knelpunten in het vaarwater of om het vaarnetwerk in de provincie uit te breiden. Zowel overheidsinstellingen als particulieren konden de subsidie aanvragen. Per project stelt de provincie maximaal 400.000 euro beschikbaar.

Er kwamen dus zes aanvragen binnen, allemaal uit West-Friesland. "De meeste aanvragen gaan over het ophogen van bestaande bruggen, een enkele nieuwe burg wordt geplaatst en het aanpassen van de doorvaartdiepte door het afgraven van de bodem", noemt provinciewoordvoerder Kaj Leers als voorbeelden.

De provincie wil het waterrecreatie komende jaren beter op de kaart zetten. Voor elke regio zijn ambities voor 2030 op papier gezet. Het is namelijk een belangrijke bron van inkomsten. Het toerisme bij de Noord-Hollandse stranden en kusten heeft de grootste economische waarde met zo'n 756 miljoen euro aan bestedingen per jaar. De pleziervaart en andere watersporten leveren samen hetzelfde bedrag op.

De sloep is populair

"We zien hier met name kans voor de sloepenmarkt", schrijft de provincie over Noord-Holland Noord in het rapport Visie op Waterrecreatie in Noord-Holland 2030. Naar schatting zijn er in Noord-Holland zo'n 15.000 sloepen te vinden. "Zowel de verhuur als de verkoop van sloepen is enorm toegenomen." 

Ondanks dat West-Friesland uitgebreide vaarroutes heeft, ziet de provincie verbeterpunten. In het ideaalbeeld komt er in de toekomst een sloepennetwerk in Noord-Holland. Hiervoor wordt de verbinding tussen de West-Friezen en Alkmaarders onder de loep genomen. "Er zijn nog enkele knelpunten die moeten worden opgelost om de route goed bevaarbaar te maken."

Sloepennetwerk
Net als een wandel- en fietsnetwerk, bestaan er in Nederland ook sloepennetwerken. Dit zijn speciale vaarroutes die je zelf via knooppunten kunt uitstippelen. Momenteel bestaat zo'n sloepennetwerk in de Gooi- en Vechtstreek en Zuid-Holland. Deze twee netwerken zijn onderling met elkaar verbonden, zodat je ook meerdaags eropuit kunt voor een sloepentocht.

De Gedeputeerde Staten beslissen voor het einde van het jaar of de zes aanvragen uit West-Friesland goedgekeurd worden. "De uitvoering van de werkzaamheden zullen bij de gemeenten dit najaar starten en naar verwachting over een tot twee jaar zijn afgerond. In het  volgende jaar is er een kans dat de subsidieregeling weer open zal gaan, maar dat is nu nog niet met zekerheid te zeggen", aldus woordvoerder Kaj Leers.

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]