Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Dorpsbewoners zamelen geld in om dit café te kopen, eigenaar hoopt ook dat het lukt

13 september 2021, 20.43 uur · Aangepast 16 september 2021, 15.01 uur · Door Thomas Jak

Vijf Wijk aan Zeeërs willen met hun actie 'Red De Zon' minstens hondervijftigduizend euro inzamelen om het café in Wijk aan Zee over te kunnen nemen en voort te laten bestaan als dorpskroeg. Huidige eigenaar Ad van Schie (66) wil daar zelfs 'een tonnetje of twee' voor laten liggen, maar dan moet er op 5 oktober wel geld en een plan zijn.

Café De Zon in Wijk aan Zee - Thomas Jak / NH Nieuws

"Een biertje halen, gezellig aan de bar zitten, een biljartje leggen en een dartje... eigenlijk kan dat in Wijk aan Zee alleen nog in café De Zon", zegt Van Schie, die vandaag klusjes doet in en rond het café, ondanks dat hij nog een week vakantie heeft.

Ook Saskia van der Meij en vier dorpsgenoten willen dat stamcafé-gevoel niet verloren laten gaan. "We hebben best veel horeca in Wijk aan Zee, zoals hotels en restaurants, maar De Zon is nog de enige echte dorpskroeg. Zéker nu Sonnevanck sinds een tijdje meer een restaurant is dan café, wat ze overigens heel goed doen."

Levendigheid

"Mensen kunnen in De Zon muziek maken, er is een podium, verenigingen komen er bij elkaar, zoals de biljartclub en de schaakclub", somt Van der Meij op. "Als het café verdwijnt, verdwijnt er stuk levendigheid uit het dorp."

Toch kan dat zomaar gebeuren, want het café staat te koop. En al eerder hebben zich investeerders bij huidige eigenaar Van Schie gemeld. Die investeerders willen het pand uit 1912 ombouwen tot luxe appartementen.

Quote

"Ik zou twee ton bovenop de prijs kunnen doen, maar als deze mensen het rond kunnen breien, wil ik ze ondersteunen"

Ad van Schie, eigenaar Café De Zon

Dat probeert de groep 'Red De Zon' met de inzameling juist voor te zijn. Zij willen anderhalve ton verzamelen, om de financiering voor een overname rond te krijgen.

Ze hebben daarbij ook wel wat geluk: met hun actie hebben ze een streepje voor op andere potentiële kopers bij Ad van Schie (66) en zijn vrouw Carla (64). Hoewel die 'wel een beetje klaar zijn, en na 21 jaar met pensioen willen', zien zij het liefst dat hun zaak blijft voortbestaan als dorpscafé.

Ondersteunen

Van Schie: "Ik zou volgens sommigen een tonnetje of twee bovenop mijn vraagprijs kunnen doen, maar als deze mensen uit Wijk aan Zee het rond kunnen breien, wil ik ze ondersteunen. Desnoods blijf ik na de koop zelf nog een jaar of twee het bedrijf runnen."

Tekst gaat verder onder het artikel.

Deadline

Wel heeft de eigenaar een deadline gesteld voor de initiatiefnemers van 'Red De Zon'. 5 oktober moeten ze het geld en een plan hebben. "Zodat ze er achteraan gaan, anders blijven we bezig. Ik wil wel zekerheid hebben en ik heb anders snel andere kopers."

De initiatiefnemers van 'Red De Zon' onderschrijven die noodzaak zelf ook. Van der Meij: "We hebben een businessplan opgesteld: er moet ook gewoon een goed ondernemingsplan liggen. Voor ons en voor de bank."

Vertrouwen

Zij heeft er vertrouwen in dat die hondervijftigduizend euro op 5 oktober binnen is. Na één dag staat de teller al op bijna 12 duizend euro. "Als het zo doorgaat, gaat het de goede kant op", lacht Van der Meij. "Ik merk dat iedereen met wie ik spreek, het plan omarmt."

Een plek als De Zon is onmisbaar voor partijen als bruiloften en uitvaarten, denkt Van der Meij. "Horeca om te consumeren is er genoeg, maar om echt ook een sociale, verbindende plek voor de dorpsbewoners te hebben, is er echt meer nodig."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]