Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Waarom moet deze motorbende hun vervallen clubhuis alsnog ontruimen?

13 september 2021, 18.30 uur · Aangepast 13 september 2021, 22.41 uur · Door Maaike Polder

Het onkruid reikt tot de knieën en het pand oogt al spookachtig verlaten, maar de Compañeros Motorcycle Club (CMC) moet hun clubhuis in Heiloo binnen twee weken echt helemaal ontruimen. Dat heeft de kantonrechter beslist. Het pand aan de Kanaalweg werd twee jaar geleden door de burgemeester gesloten vanwege activiteiten van de illegale Hells Angels. Waarom nu pas deze beslissing?

Maaike Polder / NH Nieuws

De motorclub CMC, officieel opgericht in 1988, huurt al sinds december 1990 het stuk grond aan de Kanaalweg van ongeveer 350 vierkante meter van de gemeente.

Met instemming bouwde de motorclub een clubhuis op het stuk grond en in 2006 verwierf de motorclub het recht om het pand in eigendom te nemen.

In 2019 verscheen een onderzoeksrapport van onder meer de politie over illegale motorbendes, waarin stond dat in het clubhuis in Heiloo inmiddels een chapter (afdeling) van de Hells Angels huisde. Die motorbende is verboden, omdat die is gelinkt aan zwaar geweld en wapenbezit.

De letters HAMC op de gevel van het pand bij de waterzuivering zouden staan voor Hells Angels Motor Club (volgens de club staat het voor Heiloose Auto en Motor Club). De burgemeester zette het huurcontract stop en hoewel de Compañeros bezwaar maakten, werd het clubhuis in december dat jaar gesloten.

Vervallen gebouw

Al die tijd zou het vervallen pand naast de A9 niet helemaal ontruimd zijn door de leden van CMC. Het is niet duidelijk of er op dit moment überhaupt nog iets in het gebouw staat: er hangt een groot slot om het hek, de politiestickers lijken onaangetast en de wilde begroeiing wekt de indruk dat er al in tijden niemand meer op het terrein is geweest. 

Maaike Polder / NH Nieuws

Ook bivakkeert aan de achterkant van het pand een dakloze mevrouw die tegen NH Nieuws zegt dat alleen af en toe de lampen vanzelf aanspringen, maar ze verder nooit beweging ziet op het terrein. Toch moet het pand dus voor eind volgende week helemaal leeg zijn. 

Bekijk hier beelden van het verlaten en spookachtige clubhuis. Tekst gaat verder onder de video.

Beelden van het verlaten pand - NH Nieuws

Dat er nu pas een uitspraak is van de kantonrechter over ontruimen van het pand heeft te maken met 'een lang juridisch traject', legt een woordvoerder van de gemeente uit. Het is namelijk al sinds 2019 de wens van de gemeente om het pand helemaal leeg te krijgen, maar de motorclub was het daarmee oneens en wilde 400.000 euro om 'gedane investeringen' aan het pand te compenseren.

De kantonrechter oordeelt nu dat de club het clubhuis nog onrechtmatig in gebruik heeft, omdat het huurcontract is opgezegd en dat de club dit had kunnen weten. De gemeente is de motorclub géén vergoeding schuldig.

Daarnaast vindt de rechter de verklaring voor de afkorting HAMC niet geloofwaardig en heeft de club geen uitleg gegeven waarom het logo van de Hells Angels op een muur te zien is. Daarmee druist hun gedrag wel degelijk in tegen de openbare orde. 

Nog geen nieuwe bestemming

De gemeente gaat deze week overleggen wat de stappen zijn als het clubhuis van de motorclub niet binnen twee weken is leeggehaald. Voorlopig gaat ze er vanuit dat de club de boel zelf gaat ontruimen. Ook is nog niet duidelijk wat de gemeente met de grond wil doen: daarvoor moet het bestemmingsplan worden aangepast. 

Waar de motorclub nu huist, is niet duidelijk. Er zijn volgens de woordvoerder geen signalen dat er ergens anders in Heiloo illegale activiteiten plaatsvinden, zoals in het verlaten clubhuis aan de Kanaalweg volgens haar wel het geval was.

De advocaat van de motorclub is om een reactie gevraagd. NH Nieuws heeft ook de gemeente gevraagd om het rapport waaruit zou blijken dat de club gelinkt is aan de Hells Angels, maar dit is niet openbaar. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]