Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Groep demonstranten probeert pand te kraken in Amsterdam, 61 arrestaties

12 september 2021, 19.15 uur · Aangepast 13 september 2021, 08.33 uur · Door Redactie

Het is aan het begin van de avond onrustig geweest rondom De Dam in Amsterdam. De Nieuwezijds Voorburgwal, ter hoogte van Magna Plaza, werd door de politie afgesloten. In totaal werden 61 verdachten aangehouden, omdat ze volgens de politie een pand wilden kraken in De Gravenstraat. 

Tientallen arrestaties bij kraakpoging Amsterdam - NH Nieuws

Inmiddels is het weer rustig in het centrum, zo laat een politiewoordvoerder aan NH Nieuws weten.  

Volgens de politie ging het om een groep die zich had afgesplitst van de grote menigte die meeliep met het Woonprotest. "Zij gebruikten geweld in de richting van de politie en probeerden barricades op te werpen. Voordat zij een pand in de Gravenstraat konden kraken werd de groep ingesloten."

De groep zou schroeven uit de kozijnplanken hebben gehaald. Toen de politie, die daar vlakbij was, wilde ingrijpen, werden ze tegengehouden en werden er barricades opgeworpen, aldus een woordvoerder. De groep demonstranten is vervolgens ingesloten in de Eggertstraat, achter de Nieuwe Kerk. De politie benadrukt dat het gaat om aanhangers van de kraakbeweging "en niet om de gemiddelde demonstrant die er vandaag was."

Charges met paarden tegen krakers Amsterdam - NH Nieuws

Het was rond 19.15 uur nog steeds enigszins onrustig in het centrum. Volgens een getuige ter plaatse provoceerde een klein groepje demonstranten, vermoedelijk krakers, de politie. Enkele van hen droegen bivakmutsen en stokken en riepen leuzen als: "Weg met orde, kraken gaat door."

Volgens de ooggetuige stonden er op de Nieuwezijds negen ME-voertuigen en drie GVB-bussen. Vermoedelijk zijn die gebruikt om demonstranten af te voeren naar een andere locatie. 

ME op Nieuwezijds Voorburgwal - AT5

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]