Zaanstreek-Waterland

NL
V

Burgemeester woest om messen als kermisprijzen voor kinderen

12 september 2021, 15.06 uur · Aangepast 12 september 2021, 17.46 uur · Door Daphne Keislair

Dat kinderen op de Zaandamse kermis messen konden winnen, schoot burgemeester Jan Hamming volledig in het verkeerde keelgat. Uiteindelijk heeft de politie ingegrepen en de steekwapens ingenomen. Volgens Hamming ging dit zonder problemen en begrepen de kermisexploitanten waarom ze de messen moesten inleveren. "Wapens zijn geen prijs!" 

Dit schreef de burgemeester in een bericht op Facebook. "Vanaf nu geen wapens of nepwapens meer op de kermis in Zaanstad."

Preventief fouilleren en detectiepoortjes

Hamming voert al langer strijd tegen wapenbezit in Zaanstad met 'maatregelen die keihard nodig zijn'. Zo mag de politie sinds 2018 in bepaalde gebieden van de stad preventief fouilleren, staan er in de stad mobiele detectiepoortjes en deed de burgemeester vorig jaar een oproep aan winkelketens om te stoppen met de verkoop van messen aan kinderen.

"Het aantal wapens op straat en het aantal incidenten met wapens is simpelweg te veel. Zowel de politie, het Openbaar Ministerie als ik maken ons zorgen over de ontwikkeling van het wapenbezit en -gebruik", zei hij eerder tegen NH Nieuws.

Jong mesgeweld

De Zaanstreek wordt al langere tijd geteisterd door geweldsdelicten. Daarbij viel vooral het aantal incidenten op waarbij jongeren een mes trokken, soms met desastreuze gevolgen. In de afgelopen jaren zijn er twee dodelijke steekpartijen geweest in Zaandam. Bij een van de steekpartijen kwam de toen 16-jarige Nick Bood om het leven.

Weg met wapens

Daarom moeten 'wapens de stad uit', pleit de burgemeester op Facebook. En messen als trofee op de kermis geeft niet het juiste signaal af: "Wapens zijn geen prijs. We moeten de drempel voor onze jeugd verhogen, niet verlagen." Hamming stelt dat alle kermisexploitanten in Nederland hun verantwoordelijk moeten nemen. 

Vandaag is het alweer de laatste dag van de kermis. Kermisgangers hebben nog tot 22.00 uur vanavond om zich aan een bezoekje te wagen. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]