Ga naar Content

Unseen Photo Fair Amsterdam groter dan ooit: 65 galeries presenteren hun foto's

In Culture Club, het wekelijkse muziek- en kunstmagazine van NH, aandacht voor het fotofestival Unseen. Dat festival wordt van 17 tot en met 19 september georganiseerd op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. Liefst 65 galeries presenteren dan werk van hun fotografen: niet alleen van gerenommeerde namen als Erwin Olaf, Bertien van Manen en Ruud van Empel, maar ook van jong, aanstormend talent.

Culture Club Unseen - NH Nieuws

In Culture Club een reportage over fotografe en kunstenaar Inge Meijer (Beverwijk, 1986). In haar werk besteedt ze veel aandacht aan de rol van planten en bomen in onze samenleving. "Er bestaat zoiets als plantenblindheid. Mensen zijn constant in beweging, maar planten en bomen staan stil. Daarom vallen ze ons niet op en gaan we er vaak aan voorbij", vertelt Inge.

In een fotoserie en een video legde ze haar auto, die bekleed is met planten en bloemen, vast. Inge was 2018 in Colombia en daar zag ze een oude man die bloemen en planten kweekte op zijn dakterras en ze verkocht op zijn eigen auto. "Ik vond dat zo mooi en toen dacht ik: daar ga ik als kunstenaar waarde aan geven."

Foto: Unseen Inge Meijer

In een ander werk vraagt Inge aandacht voor de kamerplanten die ooit naast de kunstwerken in het Stedelijk Museum stonden. "Ik vond een archief met honderden foto's van kamerplanten die tussen 1945 en 1986 in het Stedelijk stonden. Daar heb ik zelf weer kunst mee gemaakt. Ik vond het zo gek dat die planten zomaar verdwenen zijn uit het museum en dat niemand daar meer van weet" zegt Inge.

Ze vindt dat mensen planten en bomen vaak te veel voor lief nemen, dat er geen echte aandacht voor is. "Als kunstenaar kan je via je werk waarde geven aan dingen waar je van houdt." 

Foto:

In Culture Club verder een reportage over de Haarlemse muzikant Leah Rye. Leah maakt muziek die je het beste als 'mysterieuze dreampop' kunt omschrijven. "Ik vind het fijn om weg te dromen in mijn muziek en wil het publiek daar graag in meenemen", vertelt Leah.

Veel nummers zijn gebaseerd op haar eigen leven. "Een paar jaar geleden worstelde ik erg met het leven. Vaste waarden zoals school en thuis vielen weg, relaties gingen uit. Pas toen ik op mezelf ging wonen, vond ik mezelf terug", vertelt Leah. Maar ook de coronaperiode kwam hard binnen. "Ik vond het zo eng en ik dacht dat de wereld kapot zou gaan." Leah schreef er het nummer Agrypnia over, wat slapeloosheid betekent. 

De EP Elusive is net uit. Leah schreef en produceerde alles zelf. Bij de concerten die ze de komende tijd geeft, treedt ze op met een band. "Samen met de band op het podium staan en dan dat groepsgeluid horen, daar word ik echt gelukkig van", straalt Leah. Leah Rye en haar band zijn de komende periode te zien in het rondtrekkend muziekfestival de Popronde.

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.