Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Geen rampzomer voor toeristische sector: 'Amsterdam had het zwaar, kust liep goed'

12 september 2021, 09.00 uur · Aangepast 13 september 2021, 13.01 uur · Door Josta Bosma & Daphne Adrichem

Ondanks corona hebben Noord-Hollandse toeristische accommodaties hebben een goede zomer achter de rug. Toch was het volgens directeur Frank Spooren van de VVV Texel op het eiland 'niet drukker dan vorige zomer'. "In 2019 was het net iets drukker, maar niet veel. Deze zomer was dus niet uitzonderlijk druk."

Veel accommodaties, parken en campings door de hele provincie waren afgelopen zomervakantie goed bezet. Volgens Gerdina Krijger van belangenvereniging Hiswa-Recron waren er wel grote regionale verschillen. "Regio Amsterdam had het zwaar, omdat er geen internationale toeristen waren dit jaar. De kust liep wel goed."

De regio Amsterdam kende vanwege het wegblijven van internationale toeristen een flinke terugslag in het aantal bezoekers. Volgens het Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) hebben dit jaar 800.000 toeristen een bezoek aan Amsterdam gebracht, terwijl dat er in het pre-corona tijdperk twintig miljoen per jaar waren. 

Van de toeristen die wel kwamen, was een veel kleiner percentage dan normaal afkomstig uit het buitenland. Dat merkten ook bungalowparken in de regio. Waar normaal zo'n 70 procent van de boekingen bestaat uit buitenlandse gasten, werd er dit jaar vooral geboekt door Nederlanders. Bijna 9 van de 10 gasten kwam uit eigen land.  

All-inclusive en campings

Het is Krijger opgevallen dat mensen die normaal gesproken all-inclusive vakanties in het buitenland boeken, dit jaar vaak in Nederland op vakantie gingen. Ook waren campings in trek. "Aan de kust waren meer jongeren op campings te vinden." In combinatie met de kroegen die om 0.00 uur dicht moesten, gaf dit volgens Krijger in sommige gevallen meer overlast. 

Volgens Frank Spooren van de VVV Texel heeft het eiland deze zomer ongeveer evenveel bezoekers getrokken als andere jaren. Hij spreekt van 'een stabiele drukte'. 

"We weten precies hoeveel mensen ons eiland bezoeken, omdat de Teso (veerdienst) bijhoudt hoeveel mensen ze heen en weer varen. In die cijfers zagen we geen grote verschillen ten opzichte van ander jaren." Het viel hem op dat er dit jaar minder Duitsers of Belgen dan Nederlanders waren. "Maar dat is iets wat je volgens mij overal ziet", voegt hij toe. "Dat gat is ingevuld door gasten uit eigen land. We zijn een Nederlands eiland."

Ook in de rest van de provincie kwamen minder Duitse toeristen, vertelt Krijger van Hiswa-Recron. "Het percentage Duitsers was aanzienlijk lager dan andere jaren." 

Meer geregel

Dit jaar moest voor een vakantie veel meer geregeld worden dan anders, vertelt Krijger. Veel Duitsers besloten daarom hun vakantie in Nederland niet door te laten gaan. "Duitsers annuleerden en daarvoor kwamen Nederlanders  in de plaats. Dus uiteindelijk zat het dan toch weer vol."

Het slechte weer heeft volgens haar niet voor veel extra afzeggingen gezorgd. Toch betekende de hoge bezettingsgraad niet per se dat er veel omzet werd gedraaid. " Qua omzet speelt mee dat vouchers nog ingewisseld konden worden (dus vorig jaar al betaald door de klant) en sommige bedrijven hebben ook deze zomer uit coulance nog vakanties verplaatst na een later moment", besluit zij. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.