Ga naar Content

BovenIJ ziekenhuis recyclet als eerste van Nederland operatieafval

In het BovenIJ ziekenhuis gaan ze steeds bewuster met hun afval om. Het ziekenhuis gaat nu de steriele doeken, waarmee medische instrumenten worden verpakt, een tweede leven te geven als tas. Dit scheelt ongeveer 300 kilo per maand aan afval. Het BovenIJ is het eerste ziekenhuis in Nederland dat dit gaat doen. 

René Koster - Foto: NH Nieuws/ Samanta de Groot

In de operatiekamer van het ziekenhuis wordt er veel gebruik gemaakt van verpakkingsplastic, om medische hulpmiddelen steriel te verpakken. Dit zorgt ook weer voor meer plastic afval.  "We zijn op dit moment bezig om hier een milieuplan uit te voeren. We willen alle verpakkingsmaterialen niet meer weggooien en recyclen en dat scheelt heel veel afval", legt René Koster uit bij NH Radio. Hij is deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen in het BovenIJ ziekenhuis.

Afval in de operatiekamer van het BovenIJ ziekenhuis - Foto: Samanta de Groot
"Bij grote operaties worden er wel twee vuilniszakken vol afval geproduceerd. Je moet je bedenken dat tijdens een operatie er verschillende operatiesets worden uitgepakt", vertelt Koster. Met dit afval, dat voornamelijk bestaat uit, polypropyleen materiaal, kan hiervan weer nieuwe en goede producten gemaakt worden. 

Nieuwe tas

Bij deze inzamelingsklus wordt het ziekenhuis geholpen door afvalverwerker en grondstofexpert GP Groot. "Zij halen het afval op en recyclen het tot nieuwe plastic zakken", zegt Koster. 

Hoe de tassen eruit gaan zien, is nog niet bekend bij het ziekenhuispersoneel. Wel denkt het BovenIJ eraan om de tassen na een operatie te schenken aan de patiënten. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]