Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Freek de Jonge krijgt gehoor aan oproep: brug vernoemd naar Zaanse verzetsheld

10 september 2021, 11.00 uur · Aangepast 10 september 2021, 13.31 uur · Door Gerie Smit

"Remmert Aten was een Zaanse held", zei Freek de Jonge vorig jaar in zijn dankwoord na het krijgen van een gemeentelijke erepenning in Zaanstad. "Eer liever Remmert Aten. Hij verdient een straatnaam." En aan die oproep geeft de gemeente Zaanstad nu eindelijk gehoor. Verzetsheld Aten krijgt geen eigen straat, maar een eigen brug. Net als negen andere Zaanse verzetsstrijders. 

Remmert Aten (links) en Jaap Boll / Freek de Jonge - NH Nieuws

Negen bruggen in Zaandam worden vernoemd naar Zaanse verzetsmensen. Eén van de bruggen wordt vernoemd naar Remmert Aten en Jaap Boll, die de vernieling van de Hembrug probeerden te voorkomen. Aten was de overbuurman van Freek de Jonge in zijn jeugd.

Welke bruggen

In de Gouw liggen tussen de Zuidervaart en de A8 elf bruggen. Twee bruggen kregen al eerder de naam van een verzetsheld. Zo werd in 2013 de brug op de Vermiljoenweg naar Anton de Kom vernoemd. De brug tussen het Gouwpark en de Hoogaarslaan kreeg in 2020 de naam van verzetsstrijder Cornelis Zwart. Daar komen nu negen namen bij. De brug tussen de Koningin Julianaweg en Prins Bernhardweg krijgt de naam 'Remmert Aten en Jaap Bollbrug'.

Wie was Remmert Aten?

Remmert Aten bracht tijdens de oorlog geld en goederen rond bij Joodse onderduikers. Hij werd vooral bekend door het verwijderen van springstofladingen uit de pijlers van de Hembrug, die de Duitsers wilden opblazen zodra de geallieerden hun opmars in Noord-Holland zouden voortzetten.

Op 21 juni 1944 deed Aten samen met Jan van Heijningen en Klaas Klinkenberg een eerste poging, die mislukte. In september deed Aten met Jaap Boll een tweede poging, die slaagde. Ze verwijderden in vijf uur 400 pakketten springstof. Toen de Duitsers dat de volgende dag ontdekten, fusilleerden ze vier bewakers en brachten ze nieuwe springladingen aan. 18 oktober deed Aten een derde poging, maar ontdekte dat er zware houten versperringen waren aangebracht.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]