Oud-Ajacieden Brobbey en Ekkelenkamp schieten Jong Oranje langs Moldavië

Jong Oranje heeft vanavond in Deventer zijn eerste wedstrijd in de nieuwe EK-kwalificatiereeks gewonnen. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi won eenvoudig met 3-0 van Jong Moldavië dankzij doelpunten van Joshua Zirkzee, Jurgen Ekkelenkamp en Brian Brobbey.

Brian Brobbey viert de 3-0 tegen Jong Moldavië - Foto: Pro Shots / Erik Pasman

Nederland begon met vijf debutanten aan het duel tegen Jong Moldavië. Fabian de Keijzer, Melayro Bogarde, Neraysho Kasanwirjo, Jeremie Frimpong en Quinten Timber maakten voor het eerst hun opwachting in Jong Oranje. In de aanval koos bondscoach Van de Looi verrassend voor drie klassieke centrumspitsen. Myron Boadu, Brobbey en Zirkzee vormden zo het aanvalstrio.

Na een half uur spelen was het laatstgenoemde die de score voor Nederland opende. Zirkzee stond na een geblokt schot op de goede plek en plaatste de bal in de verre hoek voor de openingstreffer. Jong Oranje had daarvoor al een twee goede kansen gehad via Ekkelenkamp en Boadu. In de blessuretijd van de eerste helft zorgde Ekkelenkamp voor de 2-0 ruststand. De oud-Ajacied schoot een voorzet vanaf links binnen bij de tweede paal.

Tekst gaat verder onder de foto's

Na de rust hoefde het publiek in de Adelaarshorst niet lang te wachten op een doelpunt. Tien minuten na de onderbreking schoot Brobbey na een scherpe voorzet van Zirkzee de derde Nederlandse treffer binnen. Na het doelpunt van de oud-Ajacied, die nu voor RB Leipzig speelt, was de wedstrijd een gelopen zaak. Nederland schroefde het tempo omlaag en liet Jong Moldavië een aantal keer gevaarlijk worden, maar tot doelpunten zou het niet meer komen. De debuterende doelman De Keijzer zorgde er met een tweetal fraaie reddingen voor dat de eindstand 3-0 bleef.

Goede start

Het was de eerste wedstrijd en dus ook de eerste overwinning van Jong Oranje in de EK-kwalificatiecampagne. Koploper van de groep is Zwitserland met 6 punten, maar de Zwitsers hebben al een wedstrijd meer gespeeld. Op 8 oktober is Zwitserland in Lausanne de volgende tegenstander van Jong Oranje.

Opstelling Jong Oranje: De Keijzer; Frimpong (Hoever/85), Kasanwirjo, Botman, Bakker (Maatsen/66); Bogarde, Ekkelenkamp, Q. Timber (Van Kaam/76); Boadu (Redan/76), Zirkzee, Brobbey (Fofana/85)