Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Iconische brug bij ziekenhuis verhuist naar Oorlogsmuseum Overloon

8 september 2021, 08.00 uur · Aangepast 8 september 2021, 08.52 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

De Baileybrug op het terrein van het Noordwest Ziekenhuis is vandaag van zijn plek getakeld door militairen. Later deze week verhuist de brug in delen naar het Oorlogsmuseum Overloon in Noord-Brabant waar hij opnieuw in elkaar wordt gezet.  

Alkmaarse Baileybrug weggetakeld en naar museum - NH Nieuws

De tien meter lange brug over een sloot tussen Westerlicht en het ziekenhuis, moet wijken voor de nieuwbouw van het Noordwest Ziekenhuis. Tientallen jaren heeft het daar gelegen, als binnendoorverbinding tussen Huize Westerlicht en het ziekenhuis. Na de oorlog werden de zogeheten Baileybruggen soms op een andere plek herplaatst, uit geldgebrek en omdat ze makkelijk op- en af te bouwen zijn.

Brug voor geallieerden

De bruggen zijn vernoemd naar de Britse uitvinder en lijken op een soort speelgoedbouwpakket. Ze moesten snel worden aangelegd om de opmars van de geallieerden mogelijk te maken, doordat veel bruggen over de rivieren kapotgeschoten waren. Met deze 'meccano' kon in enkele dagen een stalen brug van tientallen meters lang worden gebouwd. Ook bij de wederopbouw na de oorlog zijn deze bruggen vanwege hun gemak nog lange tijd gebruikt.

Het ziekenhuis schenkt de brug nu aan het Oorlogsmuseum. Het gevaarte wordt van zijn plek gehesen, gedemonteerd en weer opgebouwd door militairen die een mbo-opleiding tot kraanmachinist volgen.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]