Gooi

NL
V

OM eist zes jaar cel tegen kettingrukker voor 'ellenlange lijst' berovingen

7 september 2021, 13.27 uur · Aangepast 7 september 2021, 16.17 uur · Door Jasper Leegwater

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, verdwijnt 'kettingrukker' Jimmy de G. voor zes jaar achter de tralies. De Uithoornaar zou vorig jaar bijna vijftig vrouwen hebben beroofd van hun ketting door de sieraden met brute kracht van hun hals te rukken. Justitie zegt voor in ieder geval zestien van de berovingen voldoende bewijs te hebben.

Politie

De vermeende kettingrukker sloeg tussen april en juli vorig jaar tientallen keren toe, door heel de provincie. Zo werden er vrouwen beroofd in onder meer Haarlem, Hoofddorp, Badhoevedorp, Nieuw-Vennep, Ouderkerk aan de Amstel en in 't Gooi.

Steeds benaderde hij vooral oudere vrouwen van achteren en rukte hij vervolgens met grof geweld hun ketting van hun hals. De man werd eind juli opgepakt. 

Tranen

De gewelddadige berovingen zorgden vorig jaar voor veel paniek bij slachtoffers. Een van de slachtoffers was vandaag ook aanwezig in de rechtbank. Haar zoon las haar verklaring voor.

"Een laffe daad om mij als 80-jarige vrouw met geweld te overvallen. Het kleine stukje toekomst dat ik nog heb, wordt dag en nacht overheerst door angst en veel verdriet", vertelde de zoon namens zijn moeder. De vrouw was zichtbaar geëmotioneerd. 

Dat lang niet alle zaken waarvan De G. verdacht wordt ook voorkomen in zijn proces komt door gebrek aan bewijs. Dat is lastig voor die slachtoffers. Daarover vertelt Linda Boekelaar vandaag aan NH Nieuws: "Het is niet eerlijk. Dat ze je zo iets aandoen, dat je nu bang bent op straat en schrikt van dingen."

Lees onder de video verder:

Linda werd slachtoffer van de kettingrukker - NH Nieuws

Bewijs

Van de volgens justitie 'ellenlange lijst' aan berovingen kunnen er nu dus zestien aan De G. worden gelinkt. Het bewijs bestaat onder meer uit videobeelden, herkenningen van politie-agenten en de opvallende scooter van Jimmy de G. Volgens justitie staat het vast dat De G. verantwoordelijk is voor die berovingen. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]