Ga naar Content

Gerelateerde videos

Bert Nienhuis: "In mijn tijd was Vrij Nederland het walhalla voor fotografen"

In de serie 'Iconen' voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat Bert Nienhuis, die naam maakte als hoffotograaf van Vrij Nederland. 

Bert Nienhuis met een van zijn favoriete foto's - Foto: Robert Jan de Boer

Biografie
Naam: Bert Nienhuis
Geboortedatum:  Amsterdam, 12 januari 1944
Beroep: fotograaf

In februari 1975 ging Bert Nienhuis aan de slag bij Vrij Nederland. Met een van zijn eerste foto's, van het metaaloverleg, vestigde hij meteen zijn naam als fotograaf. "Deze foto zag ik later als een soort toneelstukje. Zo werd 'ie ook opgepikt in de pers."

Er werd in die tijd zelfs door andere kranten over geschreven, wat opmerkelijk was, want foto's waren in de media nog een ondergeschoven kindje. Dat was het moment dat Nienhuis zich een echte fotograaf voelde. 

Metaaloverleg. Met deze foto vestigde Nienhuis zijn naam als fotograaf - Foto: Bert Nienhuis

Nienhuis maakte bij Vrij Nederland naam als portretfotograaf. Een van de foto's die hem is bijgebleven, was die van Albert Heijn.

'Reed z'n heg in'

"Ik ging hem fotograferen, maar was behoorlijk zenuwachtig. Ik kwam daar met m'n auto aan en zag hem al in de deuropening staan. Ik ging een beetje achteruit en reed toen zijn heg in. Ik zag opeens z'n mond omlaag gaan. Hij zei: 'Ik hoop dat u beter fotografeert dan dat u autorijdt.'" 

"Het grootste compliment dat ze me konden geven was: 'we zagen de foto en we hoefden het interview niet meer te lezen'"

bert nienhuis, fotograaf

"Ik maakte altijd foto's op locatie, nooit in de studio. Altijd in de eigen omgeving", vertelt Nienhuis. "Dan zoek je naar dingen die iets te maken hebben met de persoon die je fotografeert." In het geval van Heijn was dat een stoel voor een antieke kast, met naast hem een levensgrote porseleinen hond. Jeroen Krabbé legde hij vast, liggend op zijn talloze plakboeken, die over de grond lagen verspreid. "Als op een bed van beroemdheid." 

"Het grootste compliment dat ze me konden geven was: 'we zagen de foto en we hoefden het interview niet meer te lezen'."

De foto die Bert Niehuis maakte van Albert Heijn (uitsnede) - Foto: Bert Nienhuis

Vrij Nederland

In het (toen nog) weekblad VN waren de foto's minstens zo belangrijk als de verhalen.  Nienhuis: "Dat was altijd fifty-fifty. Het fotovolume moest gelijkwaardig zijn aan de tekst. Het was heerlijk om daar te werken met het idee: als ik er alles aan doe, dan wordt het ook goed.  Het was het walhalla voor fotografen in die tijd. Het was fantastisch om daar te werken."

 "Als ik het nu weer zie, eigenlijk door jou ben ik weer in mijn archief gedoken, dacht ik af en toe: 'Heb ik dat gemaakt? Wanneer deed ik dat allemaal? Het is zo verschrikkelijk veel. En ook heel erg gevarieerd. Doordat ik voor VN heel veel portretten maakte, ben ik portretfotograaf geworden, maar het is veel breder. Ik heb veel meer gedaan'."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.