Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

'Niet Danny, maar naamgenoot is mogelijk tweede schutter schietpartij Den Helder'

6 september 2021, 18.56 uur · Aangepast 9 september 2021, 14.47 uur · Door Carina Gutker

"Ik heb het niet eerder gezegd in een rechtszaal, maar ik verwijt de officier van justitie tunnelvisie. Het zijn forse woorden, dat realiseer ik me, maar het is helemaal terecht." De advocaat van de 30-jarige Danny R. uit Den Helder zegt dat R. niet heeft geschoten op de bewoner van een huis aan de Steengracht in Den Helder. Hij wil daarom vrijspraak.

NH Nieuws

In april is geschoten op een woning aan de Steengracht in Den Helder. Vorige week bleek uit een eerste niet-inhoudelijke zitting met hoofdverdachte Denise van D. (23) uit Den Helder dat het Openbaar Ministerie denkt dat zij opdracht heeft gegeven om haar ex-vriend neer te schieten. Twee mannen, onder wie Danny R. (30), zouden dit hebben uitgevoerd.

Maar volgens R.'s advocaat zijn er voldoende aanwijzingen die erop wijzen dat hij onschuldig is en dat iemand anders de tweede schutter is. Er zijn bijvoorbeeld audio-opnamen, maar daar meent iemand niet Danny R., maar een naamgenoot in te herkennen. Ook is er een anonieme melding gedaan bij Meld Misdaad Anoniem waarin die naamgenoot, die erbij was toen de andere mogelijke schutter werd aangehouden, wordt aangewezen als schutter.

Niet klopt

"De verklaring van Denise van D. is zonder meer belastend voor mijn cliënt", zegt de advocaat in zijn pleidooi, "maar ik heb aanwijzingen dat die niet klopt. In tapgesprekken zei ze letterlijk dat ze het had laten doen. Dit staat haaks op wat ze later verklaarde, namelijk dat ze er niets mee te maken had." R. en Van D. werden in juli bij elkaar gezet op het politiebureau in Alkmaar. "Toen zei hij tegen haar dat hij er zat dankzij haar. Zij hield haar mond."

Politie

Ook wijst R.'s advocaat op de trainingsbroek die op videobeelden van de verdachten is te zien, maar die hij helemaal niet zou hebben gedragen. "Er is geen enkel moment aan te wijzen waarop hij van kleding zou hebben gewisseld en hij had ook geen tas bij zich", zegt de advocaat. Daarom besluit hij: "Op basis van het ontbreken van een belastende verklaring van Denise van D., de tegenstrijdigheden van de stemherkenning en andere feitelijke omstandigheden verzoek ik daarom de voorlopige hechtenis op te schorten."

De officier van justitie zag geen reden om aan de beschuldiging van R. te twijfelen. "De ernstige bezwaren zijn er, de gronden ook nog steeds." Wat hem betreft moeten de argumenten van de advocaat worden behandeld bij de inhoudelijke zitting.

De rechter besluit vandaag of morgen of R. vrijkomt. Als hij wel vast blijft zitten, staat de volgende niet-inhoudelijke zitting gepland voor 29 november in de rechtbank van Haarlem.

Derde verdachte

De derde verdachte, een 24-jarige man uit Den Helder, zit net als R. en Van D. nog vast. Hij werd in juni aangehouden en moet op 27 september voor de rechter verschijnen in een eerste pro formazitting. Net als R. wordt hij ervan verdacht te hebben geschoten op het slachtoffer.

Update: de rechter heeft besloten de voorlopige hechtenis van Danny R. wel te schorsen, maar niet op te heffen. Zijn zaak wordt pas hervat als het inhoudelijk wordt behandeld.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]