Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Grote drukte bij coronaprotest op Dam, stoet loopt door de binnenstad

5 september 2021, 11.43 uur · Aangepast 5 september 2021, 13.45 uur · Door Robin Antonisse

Op de Dam en een deel van het Damrak hebben demonstranten tegen de coronamaatregelen zich verzameld. De demonstranten lopen daarna in een stoet door de binnenstad, in eerste instantie richting het Leidseplein. De gemeente roept inmiddels op om niet meer te komen, omdat het er "te druk" is.

De organisatie verwachtte 50.000 deelnemers. Hoeveel het er inmiddels zijn is niet duidelijk, maar het zijn er volgens de gemeente dus te veel. "Het is te druk bij de demonstratie in het centrum. Sluit niet meer aan. Kom hier niet naar toe", twittert de gemeente.

Baudet

Een groot aantal verschillende protestgroepen doet met de demonstratie mee. Ook Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer, is aanwezig en sprak de menigte toe. Hij heeft de afgelopen week meerdere keren zijn volgers opgeroepen om te komen. 

Er wordt onder meer gedemonstreerd tegen het idee om coronabewijzen in te voeren voor horeca, musea en sportwedstrijden. Het eerste deel van de mars, die dus op de Dam begint, moet tot het Leidseplein in absolute stilte zijn. Daarna mag het geluid aan. De demonstratie eindigt om 15.00 uur.

Tekst gaat verder onder de video.

Coronamars door Amsterdam - NH Nieuws

Afgezet

Vanwege de opbouw van het Concertgebouworkest is een deel van de Dam afgezet met zwarte hekken. Volgens organisator Michel Reijinga is dat geen belemmering. "Ik ben ervan op de hoogte en onze aanhang ook. We gaan aan de monument zijde staan en mogen uitwaaieren naar het Centraal Station en de Munt."

De gemeente had volgens de organisator geen bezwaar tegen de demonstratie. Dat was tijdens eerdere protestmarsen ook zo.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]