Ga naar Content

Autisme-informatiecentrum geopend: "Na de diagnose komt er zoveel op je af"

Mensen bij wie autisme wordt gediagnosticeerd, weten vaak niet goed waar ze hulp kunnen krijgen. Daarom richtte ambulant begeleider Chantal Pluijmers in Heerhugowaard het NVA-Huis Noord-Holland Noord op: een informatie- en ontmoetingscentrum voor mensen met autisme en hun familie of vrienden. Vandaag wordt het officieel geopend: "Door corona hebben we dat even uitgesteld, maar ik wil het toch heel graag vieren."

V.l.n.r: Helena Norder, Chantal Pluimers, Cynthia Breebaart - Foto: NH Nieuws

Chantal Pluijmers miste in haar werk als ambulant begeleider een centraal informatiepunt over autisme in de regio Noord-Holland Noord. Daarom nam ze het initiatief voor het NVA-Huis in Heerhugowaard, waarvoor ze samenwerkte met de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).

Het vinden van informatie kostte veel tijd, ouders en begeleiders hadden hetzelfde probleem

Chantal Pluijmers - initiatiefnemer NVA-Huis Noord-holland noord

"Ik was altijd veel tijd kwijt aan het uitzoeken van verschillende vraagstukken rondom autisme", vertelt Pluijmers. "Bij mensen met autisme, hun ouders en begeleiders merkte ik hetzelfde probleem: zij waren erg zoekende over waar ze hulp konden krijgen." Dat gold helemaal voor mensen die net de diagnose hadden gekregen: "Zij zien vaak door de bomen het bos niet meer. Er komt ineens zoveel op je af."

Sociale kaart

Om hier iets in te kunnen betekenen, werkt het NVA-Huis samen met de Nederlandse Vereniging voor Autisme aan een sociale kaart. Daar komt op te staan waar mensen hulp kunnen krijgen op het gebied van werk, scholing en huisvesting. Die informatie is er wel al, maar op veel verschillende plekken. "Er moet gewoon één kennisbank zijn", licht ze toe. "Het is zonde dat dit nog niet centraal geregeld is."

Cynthia Breebaart, moeder van een dochter met autisme en vrijwilliger bij het NVA-Huis, maakte zelf mee hoe lastig het is om goede informatie te krijgen over het onderwerp. "Ik had na de diagnose van mijn dochter geen idee waar ik terecht kon met vragen. Het was een heel lastig proces."

Leerlingen die niet naar het speciaal onderwijs gaan, krijgen vaak weinig begeleiding

Helena Norder - voorzitter van NVA Noord-Holland

Ook in het onderwijs is gebrek aan informatie een probleem, vertelt Helena Norder, voorzitter van de Noord-Hollandse afdeling van de NVA en voorheen zelf werkzaam in het onderwijs. "Dat is mijn frustratie. Leraren in het regulier onderwijs weten vaak weinig over autisme, waardoor leerlingen die niet naar het speciaal onderwijs gaan vaak niet de juiste begeleiding krijgen." Pluijmers sluit niet uit in de toekomst vanuit het NVA-Huis workshops aan te bieden aan leraren: "Als het aan mij ligt is dit zeker een punt waar wij iets in kunnen betekenen", vertelt zij aan NH Nieuws. 

Uitleen van spullen

Naast dat het NVA-Huis er is voor informatie over het onderwerp, kunnen mensen er ook boeken en materialen lenen om uit te proberen. "Een verzwaringsdeken bijvoorbeeld, kan mensen met autisme goed helpen. Maar het werkt niet voor iedereen", zegt Breebaart. "Het is nogal een investering, zeker als je niet weet of het helpt. Ik heb heel veel dingen voor mijn dochter aangeschaft die ik vervolgens weer kon wegdoen. Dat hopen we hiermee bij anderen te voorkomen."

Op moment van spreken worden mensen nog niet actief naar het NVA-Huis doorverwezen, vertelt Pluijmers. De initiatiefnemer hoopt dat instanties het informatiecentrum in de toekomst direct benoemen wanneer bij iemand autisme wordt gediagnosticeerd. "Daarbij kunnen gemeenten en professionals hier zelf ook veel halen, ze zijn van harte welkom op onze inloopdagen. Iedereen overigens, die meer te weten wil komen over het onderwerp", voegt zij toe. 

Inloopdagen:

Wie een kijkje wil nemen in het nieuwe informatiecentrum, kan terecht op de inloopdagen. Deze vinden plaats op maandag van 09:30 uur tot 16:30 uur, woensdag van 14:00 uur tot 17:00 uur en zaterdag van 11:30 uur tot 16:30 uur.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]