Ga naar Content

Tot vier jaar cel voor schieten met kalasjnikov op woning Vechtstraat

De rechtbank heeft aan twee verdachten tot vier jaar cel opgelegd voor het met een kalasjnikov schieten op een woning in de Vechtstraat in Zuid vorig jaar. Een derde verdachte, de chauffeur van het tweetal, werd vrijgesproken.

Foto: AT5

Damian L. (22) kreeg de hoogste straf van vier jaar cel opgelegd, waarvan een jaar voorwaardelijk. Amier S. kreeg anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. 

De schietpartij gebeurde in de nacht van 25 op 26 augustus rond 04.00 uur. Met een kalasjnikov werd er 21 keer op de woning geschoten, waar op dat moment een vrouw, haar zoon en zijn vriend aanwezig waren. De zoon raakte lichtgewond door een fragment van een kogel.

Ze verklaarden geen idee te hebben waarom ze onder vuur werden genomen. Een buurman sprak vlak na het incident de moeder van het slachtoffer. "Ze was echt bang met tranen in haar ogen", vertelde hij aan AT5/NH Nieuws.

DNA op handschoenen

Het vuurwapen werd in de achterbak van een gestolen auto om de hoek van de schietpartij teruggevonden. Dat voertuig werd al geobserveerd met een camera in een ander politieonderzoek. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt dat van alle drie de verdachten DNA is aangetroffen op handschoenen die in de auto lagen.

Het Openbaar Ministerie had straffen van acht tot tien jaar cel geëist, maar de rechtbank legde veel lagere straffen op. Dat komt voornamelijk omdat poging moord niet bewezen wordt geacht, maar alleen poging doodslag.

Denver B., die acht jaar cel tegen zich hoorde eisen, wordt vrijgesproken. Hij was de chauffeur van de twee hoofdverdachten en kon volgens de rechtbank niet weten dat het wapen in de tas achterin de auto lag. Ook hebben de rechters niet kunnen vaststellen dat hij wist dat er geschoten zou worden op de woning.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]