Ga naar Content

Ruïne van Brederode krijgt geen buren: "Overwinning voor natuur en cultuur"

De Ruïne van Brederode krijgt géén buren. Dat is de uitspraak van de Raad van State vandaag in de zaak die de bezwaarmakers, verenigd in de Brederode Coalitie, hebben aangespannen tegen de gemeente Velsen. 

Velsen wilde drie, later werden het er twee, villa's laten bouwen tussen tennispark Brederode en de overblijfselen van het eeuwenoude kasteel in Santpoort-Zuid. De uitspraak van de Raad van State, het hoogste bestuursrechtscollege, zet daar nu een streep door. Onder andere Vereniging Natuurmonumenten, Vereniging Behoud Landgoed, Stichting Monumenten Bezit en Stichting Omgeving Ruïne hebben zich hard gemaakt voor het schrappen van de plannen

Dolgelukkig

Piet Paree, bestuurslid van de Ruïne van Brederode, was dolgelukkig na het telefoontje van zijn collega-bestuurder Ad van Nood, die bij de uitspraak aanwezig was. "Een overwinning voor de cultuur en de natuur", reageerde hij. "De belevingswaarde van de Ruïne wordt bepaald door de omgeving waarin de Ruïne ligt. Dat maakt het hier tot een optimale beleving."

Van Nood vindt dat het kasteel vrij hoort te staan. "Het sluit prachtig aan op de natuur eromheen", zegt hij. "Het voelde niet goed dat zó dicht bij ons iets gebouwd zou worden. Nu zijn het twee villa's, maar waar eindigt dit? We zijn echt heel blij en dan praat ik denk ik namens alle vrijwilligers. Geweldig hoe hard iedereen heeft gewerkt om dit resultaat te bereiken." Hij neemt er vanavond een glaasje op. 

Tekst gaat door onder de foto.

Ruïne van Brederode - Foto: NH / Dennis Mantz

Gemeente Velsen 'zeer teleurgesteld'

De gemeente Velsen betreurt dat het haar plannen moet schrappen. "We nemen nu eerst de tijd om de gehele uitspraak zorgvuldig te bestuderen. Op basis van een eerste blik op de uitspraak zijn we zeer teleurgesteld dat de Raad van State de besluiten van de gemeente over herontwikkeling op de locatie Brederoodseweg 41 heeft vernietigd. De gemeente gaat zich samen met de initiatiefnemer en belanghebbenden beraden op wat deze uitspraak betekent voor de toekomst van de locatie."

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen beroep mogelijk.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]