Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Omwonenden Schiphol geven minister laatste kans om lawaai aan te pakken

1 september 2021, 10.11 uur · Aangepast 1 september 2021, 18.23 uur · Door Doron Sajet

Omwonenden van Schiphol eisen van de nieuwe demissionair minister Visser van Infrastructuur dat vliegtuiglawaai drastisch wordt verminderd. Visser krijgt van de omwonenden zes weken, anders stappen ze naar de rechter. Volgens bewonersgroep Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) hebben meer dan 200.000 omwonenden van Schiphol ernstige hinder van luchtvaartlawaai.

De G-pier van luchthaven Schiphol - NH Nieuws/Doron Sajet

Van de omwonenden moet de nieuwe demissionair luchtvaartminister het lawaai veroorzaakt door Schiphol terugbrengen tot de WHO-normen. De bewonersgroep wijzen Visser op een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat geluid afkomstig van luchtvaart niet hoger mag zijn dan 45 decibel, maar dat 1,4 miljoen omwonenden van Schiphol worden blootgesteld aan aanzienlijk hogere geluidsniveaus.

Wakker liggen

Bewonersgroep RBV haalt ook een onderzoek van GGD Kennemerland aan, waarin staat dat omwonenden van Schiphol wakker liggen en gezondheidsproblemen hebben door de overlast, zoals luchtwegklachten, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en psychische klachten. De interviews die de GGD voor het onderzoek met omwonenden hield, vonden voor de coronacrisis plaats. Het aantal vluchten op Schiphol is ongeveer met de helft afgenomen, in vergelijking met 2019.

Als demissionair minister niet ingaat op de eisen van RBV, stapt de groep naar de rechter. Een woordvoerder van het ministerie laat NH Nieuws weten later vandaag met een reactie te komen.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]