Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Vele ongelukken Hartweg de druppel: weg en kruisingen moeten in 2022 veiliger zijn

31 augustus 2021, 14.59 uur · Aangepast 31 augustus 2021, 18.06 uur · Door Carina Gutker

Afgelopen vrijdag was het weer raak: vijf mensen raakten gewond bij een ongeluk op de kruising van de Hartweg met de Zwarteweg in 't Veld. De gemeente Hollands Kroon vindt ook dat er iets moet gebeuren en gaat de weg volgend jaar onder handen nemen.

Het ongeluk van afgelopen vrijdag op de Hartweg waarbij vijf mensen gewond raakten. - Inter Visual Studio

Het komt meer dan eens voor dat een automobilist op de Hartweg de macht over het stuur verliest, uit de bocht vliegt of een andere auto niet meer kan ontwijken op een kruising. Soms blijft het bij blikschade, maar het gebeurt ook dat mensen gewond raken of zelfs overlijden.

Dat moet in de toekomst tot het verleden behoren, vindt de gemeente Hollands Kroon. Volgend jaar wordt de gehele Hartweg (een 80 kilometerweg) in 't Veld aangepast, hierbij wordt vooral gekeken naar de kruisingen. Er zullen verkeersmaatregelen worden genomen, zodat automobilisten en andere bestuurders daar voortaan minder hard zullen rijden.

Einde levensduur

"De Hartweg zou al worden gereconstrueerd in verband met het asfalt dat aan het einde van zijn levensduur is", zegt gemeentewoordvoerder Luuk Hajema. "Deze reconstructie grijpen we aan om de weg ook verkeersveiliger te maken, omdat deze weg en kruisingen ook naar voren zijn gekomen in het verkeersveiligheidsplan. Dit plan is onder andere opgesteld op basis van de ongevallencijfers."

Tekst loopt door.

Bij het ongeluk van vorige week raakten vijf mensen gewond: hierbij waren twee auto's op elkaar gebotst op de kruising van de Hartweg met de Zwarteweg. In de ene auto zat een gezin met vier mensen, in de andere auto alleen de bestuurder. Alle vijf raakten gewond, één was zwaargewond. Het is niet bekend hoe het nu met de slachtoffers gaat. De politie heeft een onderzoek laten uitvoeren, de uitkomsten zijn nog niet bekend.

"Specifiek voor de kruising Zwarteweg/Hartweg wordt een verkeerskundig onderzoek uitgevoerd", vervolgt Hajema. "Het onderzoek blijft niet beperkt tot de kruising van de Zwarteweg en de Hartweg, maar gaat ook over de verkeersveiligheid van de Zandweg in Zijdewind. Afhankelijk van de uitkomsten wordt duidelijk welke maatregelen precies nodig zijn." Het onderzoek wordt gedaan in het najaar. De voorbereidingen ervan zijn al begonnen.  Naar verwachting is het onderzoek begin volgend jaar klaar.

Hajema: "Het verkeerskundig onderzoek zijn we gestart naar aanleiding van reacties op de enquête Toekomstbestendige kernen begin dit jaar. Daarnaast wordt 't Veld met 365 woningen uitbreid, waarvan een deel wordt ontsloten via de Zwarteweg en de Hartweg. Als gevolg daarvan zal deze kruising ook drukker worden."

Zorgen

Ook naar de Zandweg is een onderzoek gestart, naar aanleiding van reacties op de enquête. "Daarnaast hebben direct aanwonenden ingesproken tijdens een gemeenteraadsvergadering om hun zorgen te uiten over de verkeersveiligheid en leefbaarheid", zegt Hajema.

Het is nog niet bekend hoeveel geld de aanpassingen aan de weg en de kruisingen zullen gaan kosten, aangezien de definitieve maatregelen nog niet bekend zijn. De gemeente wil de financiering hiervoor aanvragen bij de provincie.

Stijn Vos

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]