Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Zorgboerderij Boterbloem in Lutkemeerpolder mag na jarenlange protestacties blijven

28 augustus 2021, 12.00 uur · Door Sammie van den Broek

Al jaren vreest zorgboerderij De Boterbloem in de Lutkemeerpolder in Amsterdam Nieuw-West te moeten verdwijnen, omdat op die plek een groot bedrijventerrein moet komen. Deze week kwam er dan eindelijk het verlossende woord: de boerderij mag de komende twee jaar toch blijven, maar wel met 10 hectare minder. 

De Boterbloem is het enige biologische akker- en tuinbouwbedrijf van Amsterdam. Op de boerderij werken mensen met een psychiatrische, criminele of verslavingsachtergrond. Na een nieuwe bruikleenovereenkomst met de gemeente en de ontwikkelaar van het gebied, gaat de boerderij verder. Voorwaarde is wel dat De Boterbloem gaat samenwerken met stadslandbouwproject Pluk! en groentepakkettendienst De Stadsgroenteboer. 

Tractors voor de Stopera 

Al sinds 2017 strijden eigenaar Trijntje Hoogendam en omwonenden voor het behoud van de boerderij en de de Lutkemeerpolder. Zo ook het spectaculaire protest in 2018 bij het Stopera.  "Ik sta me op te winden, omdat ze iets mooi plat willen gooien", aldus een demonstrant in 2018.

Zoals al vier keer eerder werd de ontruiming van de boerderij uitgesteld in 2018. Dit omdat er nog onderzoek werd gedaan naar de mogelijkheden om De Boterbloem en zijn akkers zo min mogelijk aan te tasten.

Dus gingen de demonstranten opnieuw in verzet. Ze organiseerde opnieuw een protest in de hoop het nieuwe linkse college in het stadhuis te overtuigen van het bestaan van de boerderij. "Wij dringen aan bij de gemeente om haar positie te gebruiken. Je kunt hier een heel mooi voorbeeld stellen van wat voor mooi groen en links college je bent", aldus  oud-eigenaar Fernhout.

Brief

Vorig jaar september kregen omwonenden ineens een brief dat er gestart zou worden met de voorbereidingen van de bouw. En dus volgde er uiteraard weer een protest. Door voor de ingangen te staan met borden en kuilen te graven, probeerden ze de bouwwerkers te hinderen aan de slag te gaan. Daarbij greep de politie in, tot grote woede van de demonstranten werd er iemand door een agent weggeduwd zodat een tractor er langs kon.

Behoud Lutkemeer

De actiegroep Behoud Lutkemeer blijft acties houden. "De gemeente doet alsof ze een oplossing geeft, maar in feite gaat het bouwen door.Wij gaan door met onze acties", aldus Alies Fernhout van actiegroep Behoud Lutkemeer. 

Wat er na de komende twee jaar met De Boterbloem gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]