Ga naar Content

Onderzoek naar explosie woning raadslid Castricum gestopt: "Onvoldoende aanknopingspunten"

Het politieonderzoek naar de explosie bij de woning van Forza!-raadslid Ralph Castricum in de gelijknamige gemeente is gestopt. Iets meer dan een jaar geleden ging een vuurwerkbom af, waardoor zijn brievenbus en ramen werden kapot geblazen. Er is, blijkt nu, niemand aangehouden. 

Foto: NH Nieuws/Tom Jurriaans

Dit meldt de politie. "Er zijn op dit moment onvoldoende aanknopingspunten en daarmee is de opsporing gestopt. Bij nieuwe aanwijzingen die alsnog aanknopingspunten bieden, kan het worden voortgezet", aldus een woordvoerder tegen NH Nieuws. 

Op 19 augustus ging rond 01.30 uur een explosief af bij het huis van Forza!-Castricum. Zelf liet hij precies een jaar na dato op Twitter weten het allemaal als een 'nachtmerrie' te hebben ervaren.

Hij woonde daar alleen en wilde die nacht naar het toilet gaan toen de immense klap in zijn halletje klonk. "Het was een vuurwerkbom met metaal. Mijn laminaat boven was zelfs uit zijn voegen", vertelde Castricum destijds tegen NH Nieuws. Het raadslid dacht dat het ging om een aanslag en dook vrijwel direct onder op een ander adres.

Uitgesproken mening

Er is nooit iemand aangehouden voor het plaatsen van de bom. De politie zei kort na de ontploffing wel dat het onderzoek bemoeilijkt werd door de uitgesproken mening van Castricum.

"Hij vindt iets van Zwarte Piet, maar ook iets van een regenboogzebrapad. Het kan een kwajongen zijn, maar ook een actiegroep, daarom is het lastig boven water te krijgen waar dit vandaan komt", aldus een woordvoerder in augustus 2020. 

Lees hier meer

Kort na de vermeende aanslag lieten Syrische buren aan NH Nieuws weten op de avond, en dus vlak voor de explosie, een ruzie te hebben gehad met hem, waarin hij zich discriminerend zou hebben uitgelaten. Hij zou vanuit zijn functie als raadslid hebben gedreigd met uitzetting.

Één buurman deed daarop aangifte tegen hem, maar het Openbaar Ministerie besloot Castricum niet te vervolgen wegens gebrek aan bewijs. De aangifte was destijds bekeken door de recherche, een gebiedsofficier en een discriminatieofficier.

"Die trokken strafbare feiten in twijfel", aldus de politie. Wat ook was meegewogen in het eindbesluit van de officier van justitie is 'de maatschappelijke aandacht' die het onderwerp had. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]