Ga naar Content

Zege niet voldoende voor AZ, Celtic veroordeelt Alkmaarders tot Conference League

De Europa League-droom van AZ is keihard uiteengespat. De Alkmaarders wonnen met 2-1 van Celtic, maar dat was niet voldoende na de 2-0 nederlaag van vorige week. AZ is daardoor veroordeeld tot het spelen van de Conference League. 

Invaller Sam Beukema baalt na de uitschakeling van AZ - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

Aslak Fonn Witry maakte zijn basisdebuut bij de Alkmaarders. De Noor zag dat de wedstrijd binnen de kortste keren al in vuur en vlam stond. Kyogo Furuhashi maakte na drie minuten namelijk al 0-1 na een assist van Liel Abada, die ogenschijnlijk in buitenspelpositie stond. Dat werd opgeheven door AZ-verdediger Timo Letschert. De Schotten konden niet heel lang genieten van de voorsprong, nadat de ervaren Joe Hart in de fout ging. Zakaria Aboukhlal ontfutselde hem de bal en scoorde 1-1. 

Bekijk hieronder de gelijkmaker van Aboukhlal:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Wederom een fout van Celtic zorgde voor de voorsprong van AZ. Na een voorzet van Yukinari Sugawara werkte verdediger Carl Starfelt de bal knullig achter Hart: 2-1. Hierna rook AZ bloed en ging een harde knal van Teun Koopmeiners, die weer mocht beginnen, rakeling naast het doel van Celtic. Pal voor rust testte Aboukhlal Hart. De doelpuntenmaker werd weggestuurd door Koopmeiners en haalde hard uit, Hart kon de bal naast werken. 

De eigen goal van Starfelt in beeld:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

In de tweede helft was er haast een identieke situatie voor het doel van Celtic. Aboukhlal werd deze keer weggestuurd door Jesper Karlsson. Weer eindigde het schot van de Marokkaanse aanvaller op Hart. In het laatste kwartier probeerde AZ alle zeilen bij te zetten: Albert Gudmundsson, jongeling Ernest Poku en Sam Beukema vielen in. Het trio moest de Alkmaarders van aanvallende impulsen voorzien. 

Aanvallende impulsen

AZ drong na de wissels aan. Zo kreeg Poku tien minuten voor tijd de grootste kans van de wedstrijd tot dan toe. Bruno Martins Indi stuurde Beukema diep die Poku vond, maar de jongeling schoot de bal hoog over het lege doel. In de slotfase drong de ploeg van Pascal Jansen nog aan, maar het was niet voldoende. 

Opstelling AZ: Verhulst; Sugawara, Letschert, Martins Indi, Witry; Midtsjø (Beukema/75), De Wit, Koopmeiners; Aboukhlal (Poku/71), Pavlidis (Gudmundsson/71), Karlsson 

Opstelling Celtic: Hart; Ralston, Starfelt, Welsh, Taylor (Montgomery/24) ; McGregor, Abada, Rogic (Edouard/60) , Turnbull, Christie; Furuhashi (Soro/85)

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]