Start van hoofdcontent

Schiphol

NL
V

Transavia betreurt brandbrief: geen chaos meer, maar normale zomer op Schiphol

25 augustus 2021, 16.08 uur · Door Doron Sajet

Transavia beweert dat de grootste problemen met grondafhandelingsbedrijf Viggo op Schiphol zijn opgelost. Viggo veroorzaakte deze zomer een chaos, doordat het bedrijf - mede door een personeelstekort - de koffers niet op tijd bij de vliegtuigen. Transavia kreeg gisteren een brandbrief van vakbond FNV, met daarin een ultimatum om orde op zaken te stellen. 

Een Boeing 737-800 van Transavia op Schiphol - NH Nieuws/Doron Sajet

Transavia vindt het jammer dat FNV gekozen heeft om een brandbrief te sturen, terwijl de grootste problemen volgens de maatschappij zijn opgelost. Er was volgens Transavia sprake van een dieptepunt, toen begin augustus tien vluchten (deels) zonder koffers vertrokken. De oorzaak zou een samenloop van omstandigheden zijn door een personeelstekort en de strenge coronachecks bij de incheckbalies.

Zonder koffers vertrokken

Bij het inchecken moeten passagiers hun gezondheidsdocumenten of de coronacheck-app laten zien. Daardoor duurt het langer voordat alle koffers bij de vliegtuigen aankomen. Het personeelstekort zorgde ervoor dat er niet genoeg medewerkers waren om de bagagestroom op tijd te verwerken. Uiteindelijk werd er dan in een aantal gevallen gekozen zonder koffers te vertrekken. Passagiers kwamen daardoor met alleen wat handbagage op hun vakantiebestemming aan.

Inmiddels een 'normale' zomer

Transavia zegt dat op een uitzondering na de vluchten net zo vaak op tijd vertrekken in vergelijking met een 'normale' zomer. De maatschappij verwerpt de suggestie van FNV - die de brief namens haar leden verstuurde - dat Viggo niet genoeg ervaring heeft om op Schiphol de grondafhandeling te verzorgen.

Van uitzonderlijk veel ontevreden medewerkers die naar beter betaalde banen vertrekken, zou ook geen sprake zijn. Alleen onder technisch personeel en de IT-afdelingen komt Transavia mensen tekort. Betere arbeidsvoorwaarden komen eind dit jaar pas weer ter sprake, als de cao-onderhandelingen beginnen.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]