Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Doodsangst bij agenten in weiland Broek in Waterland: "Belt, belt, explosive!"

25 augustus 2021, 10.25 uur · Aangepast 25 augustus 2021, 13.17 uur · Door Sidney Dijkers & Aart van Eldik

Agenten hebben doodsangsten uitgestaan toen ze de verdachten van de wildwestoverval in Amsterdam-Noord van afgelopen mei probeerden aan te houden. Dat zei de officier van justitie vanochtend op een eerste pro forma-zitting. De verdachten zouden meerdere keren gericht op de politie hebben geschoten. "Een agent dacht dat hij op een verschrikkelijke manier aan zijn eind zou komen."

De overval vond plaats op klaarlichte dag op 19 mei. Een busje van waardetransporteur Brinks kwam aan bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord. In totaal zat er 67 miljoen euro aan goud en diamanten in de bus. De overvallers zijn binnengekomen met bivakmutsen en kalasjnikovs. Met de geweren hielden ze mensen op afstand, terwijl de buit wordt ingeladen.

Die buit bedraagt in totaal 14,5 miljoen euro. Ruim vier miljoen is daarvan overigens nog steeds zoek, bevestigt de officier van justitie vandaag.

Dertien momenten waarop gericht geschoten is

Na de overval in Noord volgt een wilde achtervolging naar Broek in Waterland. Daarbij worden snelheden tot 180 kilometer per uur gehaald. Duidelijk is dat de overvallers geen enkel geweld schuwen om van de achtervolgende politiewagens af te komen: in totaal zijn er dertien momenten geweest waarop gericht op de politie is geschoten.

De officier van justitie vertelt in de rechtszaal wat voor geweld de overvallers gebruikten:

Officier van justitie vertelt over extreme geweld bij overval - NH Nieuws

Dat gebeurt voor het eerst al op de Meeuwenlaan, waar Schöne Edelmetaal is gevestigd. Later gebeurt dat nog eens bij het tankstation langs de A10 en later ook op de snelweg zelf, vanuit een racende Audi A6. De agenten moeten het doen met hun ongepantserde politiewagens.

Automatisch wapen

De vluchtende overvallers en de achtervolgende politiewagens komen in Broek in Waterland terecht. Daar zet het vuurgevecht zich voort. Een van de politiewagens kijkt bij de opeenstapeling van momenten opeens in de loop van een automatisch wapen. Ze gaan vol in de achteruit om aan de kogels te ontsnappen. Een buurtbewoner ziet het gebeuren en krijgt een kogel in zijn ruit. Agenten die later ter plaatse komen zeggen ook dat ze beschoten zijn met een automatisch wapen, er wordt gericht teruggeschoten.

In het dorp stappen de overvallers over in een Renault, waarin ook een deel van de buit wordt overgeladen. De Porsche en Audi, waarin de daders zich eerst verplaatsten, worden in brand gestoken.

Inter Visual Studio / Sam de Joode

De Renault crasht vervolgens in een tuin in Broek in Waterland. De overvallers rennen het weiland in. Daar ontstaat ook een schietpartij over en weer tussen de overvallers en de agenten die achter hen aan het weiland in snellen.

"Belt, belt, explosive"

"Het is daarbij een wonder dat er onder de agenten geen doden of gewonden zijn gevallen", zegt de officier van justitie. "Agenten zijn doodsbang geweest." De politie weet vijf verdachten in het weiland op te pakken. Een van hen roept nog als hij is neergeschoten 'belt, belt, explosive' naar een toesnellende agent. "De agent dacht dat hij op een verschrikkelijke manier aan zijn eind zou komen", aldus de officier van justitie.

Zodra de agent op hem gaat zitten om hem aan te houden, zegt de overvaller snel het tegenovergestelde: "no belt, no explosive".

Een zesde overvaller komt in het weiland door de schietpartij om het leven. Een zevende verdachte wordt later van de weg geplukt op de snelweg A16 bij Rotterdam. Drie verdachten zijn nog spoorloos.

Aangiften

In totaal hebben 30 agenten aangifte gedaan van poging tot doodslag en/of poging tot moord. Ook twaalf inwoners van Broek in Waterland hebben aangifte gedaan. Zij stonden ook doodsangsten uit en vluchtten in een kast of zolder.

Justitie verdenkt de zes mannen die vandaag terecht staan van 'diefstal met geweld in vereniging' en herhaalde pogingen gekwalificeerde doodslag, door gericht op de politie te schieten. De mannen, uit België en Frankrijk van tussen de 24 en 43 jaar oud, ontkennen dat laatste, maar bekennen, op een na, wel actief betrokken te zijn geweest bij de overval. Twee van de zes zijn vandaag aanwezig bij de eerste zitting.

Onderzoek

Het onderzoek is nog bezig, benadrukt justitie. Er wordt nog een rapport over sporen en de gebruikte wapens verwacht. 15 november staat er opnieuw een tussentijdse zaak op de planning. Justitie wil dat de mannen tot die tijd blijven vastzitten.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]