Start van hoofdcontent

Schiphol

NL
V

KLM gevraagd voor evacuatievluchten Afghanistan

23 augustus 2021, 17.55 uur · Aangepast 24 augustus 2021, 08.03 uur · Door Doron Sajet

Luchtvaartmaatschappij KLM is gevraagd om evacuatievluchten uit te voeren om te helpen om Nederlanders en Afghanen vanuit Afghanistan naar Schiphol te brengen. Sinds vorige week woensdag komen er dagelijks evacuatievluchten op Schiphol aan, maar tot nu toe werden deze uitgevoerd door militaire vliegtuigen en buitenlandse commerciële luchtvaartmaatschappijen.

Een Boeing 787-9 Dreamliner op Schiphol - NH Nieuws / Doron Sajet

Het ministerie van Defensie heeft luchtbruggen tussen de Afghaanse hoofdstad Kabul en Islamabad in Pakistan en Tbilisi in Georgië opgezet. Nederlanders, maar ook Afghanen, die gevaar lopen voor de Taliban, worden daar met C-130's en C-17-transportvliegtuigen naartoe gebracht. In Islamabad of Tbilisi wordt er overgestapt op een vlucht naar Schiphol.

Vorige week woensdag en vrijdag vlogen er een militaire C-17 en een Airbus A330-MRTT van de NAVO met evacués naar Schiphol, maar sinds dit weekend worden ze vervoerd met commerciële luchtvaartmaatschappijen. Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben daar tot nu toe Freebird Airlines uit Turkije, Georgian Airways en Corendon voor ingehuurd.

Grotere vliegtuigen

Een woordvoerder van KLM laat aan NH Nieuws weten dat de maatschappij inmiddels ook een verzoek heeft gekregen om evacuatievluchten uit te voeren naar Schiphol. Deze mogelijkheden worden volgens de woordvoerder onderzocht.

KLM heeft een vloot van grote Boeings en Airbussen waarmee die vluchten gemaakt zouden kunnen worden. Freebird, Georgian Airways en Corendon vliegen met kleinere vliegtuigen, waarmee een extra tussenstop moet worden gemaakt.

TUI

Een woordvoerder van TUI Nederland laat weten dat zij ook mee gaan helpen met de evacuatievluchten.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]