Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Grote drukte bij demonstratie evenementenbranche, gemeente verzoekt niet aan te sluiten

21 augustus 2021, 12.49 uur · Aangepast 21 augustus 2021, 15.42 uur · Door Robin Antonisse

Het is zó druk bij de demonstratie Unmute Us dat de gemeente verzoekt niet meer aan te sluiten bij de stoet. Duizenden bezoekers, liefhebbers en fotografen uit de evenementenbranche lopen door de stad om te protesteren tegen het coronabeleid van het kabinet.

De stoet loopt vanuit de RAI via de van Baerlestraat, het Museumplein, de Overtoom, de Stadhouderskade en de Ruysdaelkade weer terug naar de RAI. 

De protestmars werd op poten gezet na de coronapersconferentie van vorige week. Toen werd bekendgemaakt dat er tot 20 september geen festivals mogen worden georganiseerd en dat nachtclubs tot 1 november gesloten moeten blijven.

Stoet demonstratie Unmute Us - NH Nieuws

Die beslissing zorgde voor woedende reacties vanuit de evenementensector. "Zo kan het niet langer, we laten ons niet de mond snoeren", liet de organisatie eerder deze week al weten. "De sector vraagt om een duidelijk toekomstplan, met meetbare afspraken, maar ook om erkenning voor de emotionele gesteldheid van de vele bezoekers en makers die zich niet gehoord voelen. We willen elkaar weer kunnen ontmoeten, weer kunnen lachen en dansen. Bovenal willen we weer vooruit kunnen kijken."

Gedragsregels 

Op de social media benadrukt de organisatie dat het gaat om een protest en niet om een festival. Ze laten weten vreedzaam te willen demonstreren en roepen mensen op 1,5 meter afstand te houden. Verder is fysiek en verbaal geweld niet toegestaan en ze vragen de mensen die meelopen om de stad schoon te houden. 

De protestmars begint om 14.00 uur en wordt live uitgezonden bij AT5 en NH nieuws. Ook in Rotterdam, Groningen, Eindhoven, Nijmegen en Utrecht wordt er gedemonstreerd. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]