Ga naar Content

Gerelateerde videos

Genootschap strijdt tegen overbodig gebruik van het Engels: "Gebruik het of fnuik het"

In restaurants, koffietentjes en winkels, overal zie je steeds meer Engelse (leen)woorden opduiken. De meeste Haarlemmers vinden dat geen probleem, maar Ampzing Genootschap-voorzitter Joost Mulder ziet het toch liever anders.  

Sale is duidelijk een overbodig Engels woord - Foto: Michael van der Putten

"We strijden uit liefde voor de Nederlandse taal", zegt de voorzitter van het Ampzing Genootschap Joost Mulder in zijn huis aan de Spaarne. "Maar we doen het ook uit verbijstering over hoe snel we woorden prijsgeven voor nieuwkomers in onze taal."

Het genootschap gaat niet zo ver dat ze vinden dat ieder nieuw Engels woord een eigen Nederlandse vertaling moet krijgen, iets wat je wel ziet over de grens in België. "Wij zijn geen puristen en de taal hoeft ook niet volledig intact te blijven, maar het overbodig gebruik van Engelse woorden, daar zijn we wel tegen."

Ampzing Genootschap 

Zo'n twintig jaar geleden werd het Ampzing Genootschap opgericht door een groep muzikanten. Ze treden voornamelijk op, maar zijn ook tegen het overbodig gebruik van Engelse woorden. Het genootschap dankt zijn naam aan Samuel Ampzing (1590 - 1632). Deze Haarlemse dichter, dominee en taalzuiveraar was in zijn tijd tegen het overbodig gebruik van Latijn en Franse leenwoorden. 

Iedere sale is er een te veel

Joost Mulder

"Iedere sale is er een te veel", zegt Joost terwijl hij door de Grote Houtstraat loopt. "Maar ook termen als koffie to go, we're looking for you en pop-up, zijn overbodig. Je hebt pop-up restaurants, pop-up-stores en pop-up-galeries.  Ik denk dat dit fenomeen niet meer weggaat." 

Joost heeft wel een goed alternatief: "We moeten er duik-op van maken, dan krijg je een opduikgalerie. Maar ja dan denkt men misschien dat het een zwembad is waar kunstwerken op de bodem liggen."

Toch is Joost zeker niet tegen het gebruik van Engelse woorden: "Gebruik het of fnuik het, dat geldt voor de Nederlandse taal. Doe er zoveel mogelijk mee en meng het. Als je maar weet wat je doet."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]