Ga naar Content

Gezin gewond bij brand in flat Amsterdam, 100 bewoners uit bed gehaald

Bij een brand in een complex aan de Krelis Louwenstraat in Amsterdam-West zijn vanochtend vier mensen gewond geraakt. Het gaat om een flat waarin studentenwoningen en een hostel zijn gevestigd. De slachtoffers vormen een gezin en hebben rook ingeademd. 

Bewoners door brand getroffen flat Amsterdam-West in badjas op straat - Foto: NH Nieuws/Samantha de Jong

Het gaat om een gezin van twee ouders en twee kinderen dat in hoogstwaarschijnlijk in een van de hostelkamers verbleef, zo laat een woordvoerder van de brandweer Amsterdam-Amstelland weten. Ze zijn voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. 

De brand ontstond rond 5.30 uur, waarna de brandweer met meerdere eenheden op het pand afging. Besloten werd het volledige gebouw te ontruimen, wat betekende dat zo'n honderd studenten en backpackers het pand moesten verlaten en - veelal in badjas en op slippers - werden opgevangen in een naastgelegen moskee. 

Foto: Persbureau Nieuwsfoto

De brandweer heeft vier aanwezigen met een ladderwagen uit het pand gered. "Vanwege de rookontwikkeling konden zij niet via de gang", aldus de woordvoerder. 

'Spanning nog in m'n lijf'

Een van de geëvacueerde bewoners is masterstudent Emma, die in haar badjas NH-verslaggever Samantha de Groot te woord staat. "Het gaat goed, ik ben wel geschrokken, de spanning zit nog in m'n lijf, want de rook kwam m'n kamer in."  

Foto: Persbureau Nieuwsfoto

De brand brak uit in een ruimte die exact onder Emma's appartement is gelegen. "Drie verdiepingen lager", vertelt ze.  "Ik hoorde iemand om hulp roepen, heb m'n kamer opengedaan, en toen zag ik rook via het trappenhuis naar boven komen." Emma pakte nog snel haar sleutels en telefoon en haastte zich naar de begane grond. 

Inmiddels is de brand geblust, zo laat de brandweer Amsterdam-Amstelland op Twitter weten. Wel wordt het gebouw nog uitgekamd om uit te sluiten dat er andere brandhaarden zijn. Volgens Emma, die tot die tijd bij haar moeder terechtkan, kan dat nog wel twee uur duren. "Maar als ze iets verdachts vinden - stel dat het aangestoken is - kan het de hele dag duren."  

Achtste verdieping

De brand lijkt te zijn begonnen op de achtste etage en veroorzaakte veel rook. Omwonenden werd daarom geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]