Ga naar Content

FietsEvent voor veiliger fietsen bij ouderen: "Je kan toch wat onzeker worden"

Ouderen langer en veiliger laten fietsen: dat is het doel van het eerste FietsEvent in Purmerend. In lijn met de landelijke fietscampagne Doortrappen verwelkomde sportorganisatie Spurd ouderen bij de IJs- en inlineskateclub Purmerend.

FietsEvent voor veiliger fietsen bij ouderen - NH Nieuws

"In eerste instantie is dit bedoeld voor mensen die dreigen af te stappen. Dan informeren we ze over de stappen die mogelijk zijn", zegt Helen Kaptein, de specialist ouderen bij Spurd. "Op het moment dat je ouder wordt, is het soms moeilijker om te blijven fietsen. Dus als je met een ander model fiets toch nog zelf de weg op kan, is dat heel fijn."

Onzeker

Een van de bezoekers is Clara van Duinkerken. "Ik wilde kijken of het nog verantwoord is om op een elektrische fiets te rijden. Ik rijd al tien jaar op een elektrische fiets, maar naarmate je ouder wordt kan je toch wat onzeker worden."

Bij mevrouw van Duinkerken was alles in orde, maar dat is lang niet altijd het geval volgens Kaptein. "Er is vaak sprake van sluimerende problemen die ouderen soms zelf niet helemaal onderkennen. Het is fijn als het vroegtijdig gesignaleerd wordt, anders krijg je toch eenzijdige ongevallen."

Fietsongelukken

Het Centraal Bureau voor de Statistiek bracht eerder dit jaar het nieuws dat er vorig jaar 229 fietsers omkwamen. Het was het hoogste aantal fietsslachtoffers in 25 jaar. Een derde van alle fietsdoden (74) verongelukte op een e-bike. 

Kaptein raadt ouderen die wat onzeker zijn te kijken naar maatregelen als zijspiegels of een helm op. Toch is dat voor veel mensen een grote stap. "Ik snap dat wel", reageert wethouder Mario Hegger die ook even is komen kijken. "Wat is nu lekkerder dan fietsen met je haren los. Laten we eerlijk zijn: we zijn toch allemaal een beetje ijdel. Het haar moet goed zitten. Je kan het nog zo modieus maken als je zelf wilt, maar het blijft een helm."

Hij vervolgt: "Maar ja, vandaag hebben we het gezien. Een mevrouw viel tegen de reling van een brug. Als zij geen helm op zou hebben gehad zat er nu een groot gat in haar hoofd. Dus soms moet schoonheid en ijdelheid wel even aan de kant voor de veiligheid."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]