Amsterdam

NL
V

Stadsdeel wil van bewoners en ondernemers weten of Haarlemmerdijk autovrij moet blijven

16 augustus 2021, 06.47 uur · Aangepast 16 augustus 2021, 13.02 uur · Door Robbert Bianchi

Precies een jaar geleden werden vanwege corona de Amsterdamse Haarlemmerdijk en de Haarlemmerstraat autovrij gemaakt. Nu heeft de gemeente plannen om dit permanent te doen op de populaire winkelstraten en heeft een enquête onder bewoners en ondernemers verspreid. Een deel van de ondernemers en bewoners staat positief tegenover de plannen. Maar voor Hans en Sherry Diepstraten, die beiden slecht ter been, zijn is het een ramp.

Het afgelopen jaar was voor Hans en Sherry geen pretje. “Niet alleen auto's van bewoners, ook taxi's en boodschappenbezorgdiensten worden tegengehouden. Voor mensen, die slecht ter been zijn of andere aandoeningen hebben is het lastig dat ze geen taxi voor de deur kunnen krijgen of hun boodschappen vanuit hun auto kunnen lossen en laden”, vertelt Hans, die met Sherry al meer 25 jaar op de dijk woont.

Meer ruimte voor terrassen op de Haarlemmerdijk - NH NIeuws

Alleen nog om te laden en te lossen mogen auto’s nog van 7 tot 15 uur de straat in. Hiervoor zijn speciale parkeervakken aangebracht. Alle gewone parkeerplaatsen zijn opgeheven. Hierdoor is er meer ruimte voor terrassen en kan er makkelijker afstand gehouden worden op het trottoir. “Met de enquête vragen we aan de ondernemers en bewoners hoe de afsluiting is bevallen, wat er beter kan of anders moet. En daar gaan we mee aan de slag”, vertelt Centrum stadsdeelbestuurder Micha Mos.

Wel enthousiast

“Over het algemeen zijn de ondernemers wel enthousiast. Doordat er minder auto’s en brommers rijden is het prettiger winkelen. Er is meer ruimte, het is rustiger en er is minder luchtvervuiling”, vertelt winkelstraatmanager Sheila Prommenschenckel. ‘Maar er is wel maatwerk nodig. Niet alle ondernemers kunnen op vaste tijden laden en lossen.”

stadsdeelbestuurder Micha Mos wil weten hoe mensen de afsluiting hebben ervaren - NH NIeuws

Volgens de stadsdeelbestuurder is maatwerk zeker mogelijk. “Dat is precies waarom we deze enquête houden. Als blijkt dat er bepaalde problemen zijn, dan gaan we kijken hoe we dat kunnen oplossen. Ook voor mensen die slecht te been zijn, kunnen we oplossingen verzinnen in de vorm van een ontheffing en dergelijke. Dat moet wel lukken”, vertel Mos.

Veel vertrouwen in goede bedoelingen van het stadsdeel hebben Hans en Sherry Diepstraten niet. Zij zijn inmiddels de actiegroep Haarlemmerdijk Bereikbaar gestart. En hopen nu samen met andere benadeelden een vuist te maken tegen het stadsdeelbestuur.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]