Start van hoofdcontent

IJmond

nl

Spectaculaire hijsklus in Velsen-Noord: "Hier sta je toch eerder voor op?"

13 augustus 2021, 16.00 uur · Aangepast 13 augustus 2021, 16.52 uur · Door Dennis Mantz

Een schip in de touwen van twee kranen leidde vandaag tot een hoop bekijks in de IJmond. Een zogeheten snijkopzuiger werd met groot materieel het baggerdepot in Velsen-Noord binnen getild. 

Takelen schip in Averijhaven trekt hoop bekijks - NH Nieuws

Het schip Biesbosch van aannemer Van Oord moet helpen het baggerdepot bij de Noordpier te ontmantelen. Een paar uur later dan gepland werd het schip over de dijk getild om de komende maanden gevaarlijk slibspecie los te knippen uit de voormalige Averijhaven. Dat moet worden afgevoerd naar een depot op de Maasvlakte.

Aan wal werd het zware transport gretig gadegeslagen. "Hier sta je toch eerder voor op?", lacht iemand met een verrekijker vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden. Ook bij de Noordpier kwamen om 08.00 uur de eerste mensen al om het transport met eigen ogen te kunnen bekijken. Hun geduld werd wel flink op de proef gesteld, want pas om 12.00 uur kon het takelen beginnen.

Tekst gaat verder onder de foto

NH Nieuws / Dennis Mantz

Het ontmantelen van het slibdepot moet de opmaat worden naar een nieuwe Energiehaven. De uitvalsbasis om windparken op zee te kunnen bouwen en onderhouden zou begin 2025 klaar moeten zijn voor gebruik.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]