Ga naar Content
Amsterdam

Amsterdams hoger onderwijs heeft nog veel vragen na bericht over vermeende versoepeling

12 augustus 2021, 17.13 uur · Aangepast 13 augustus 2021, 09.30 uur
Door: Robin Antonisse · Foto:

Het kabinet is van plan om hogescholen en universiteiten open te laten gaan zonder dat de studenten anderhalve meter afstand moeten houden. Dat meldt de NOS

Het nieuws zou morgen tijdens een persconferentie officieel bekend gemaakt worden. Het zou de enige versoepeling van het coronabeleid zijn die morgen gepresenteerd wordt. Waarschijnlijk geldt er wel een maximumaantal van 75 studenten per collegezaal. Of er mondkapjes gedragen moeten worden is nog onduidelijk.

"We moeten nog 24 uur geduld hebben en dan weten we hoe het eruit ziet"

Wessel Agterhof, woordvoerder vu

Wessel Agterhof, woordvoerder van de Vrij Universiteit (VU) in Amsterdam, is voorzichtig optimistisch. "Dit is uitgelekt, we moeten echt even afwachten. Misschien is het een proefballonnetje, dat je weet je nooit. Maar over het algemeen leert de ervaring dat de kans zeer groot is dat dit het nieuws is. Dat is natuurlijk heel erg goed nieuws voor studenten. We moeten nog 24 uur geduld hebben en weten we hoe het eruit ziet."

Hij vraagt zich bijvoorbeeld af of er restricties nodig zijn, zoals toegangscontroles. Die heeft de VU liever niet. "Universiteiten en hogescholen zijn geen voetbalstadion. Het wordt bijvoorbeeld ingewikkeld om op tijd te komen voor je college als je buiten in de rij op anderhalve meter afstand moet wachten. Maar goed, het allerbelangrijkste is dat het weer kan doorgaan."

"We zijn wel benieuwd hoe dat gaat werken met maximaal 75 studenten in een zaal"

Maarten van Dorp, voorzitter ASVA studentenunie

Maarten van Dorp, voorzitter van de ASVA Studentenunie, de grootste belangenbehartiger van Amsterdamse studenten, noemt het uitgelekte nieuws 'superpositief'. "Het is heel fijn dat we de anderhalve meter kunnen loslaten en weer fysiek onderwijs kunnen krijgen. Maar we zijn wel benieuwd hoe dat gaat werken met de beperking dat er maximaal 75 studenten in een zaal mogen. Bij een aantal studies wordt dat aantal ruimschoots overtroffen. Daar moet een oplossing voor komen."

Volgens hem is het openen van het hoger onderwijs zonder anderhalve meter afstand vooral voor studenten die vorig jaar zijn begonnen positief nieuws. "Zij hebben niet of nauwelijks fysiek onderwijs gehad en dat is juist zo belangrijk voor je ontwikkeling als student maar ook als mens. Zoals discussies in de les, dat gaat zoveel beter dan online."

Intreeweek

Voor de Intreeweek, de introductieperiode van de Universiteit van Amsterdam (UvA), maakt het nieuws niet heel veel uit. De Intreeweek is volledig gebaseerd op de anderhalvemeterregel. Feesten in bijvoorbeeld Paradiso zijn niet gepland. Wel zijn er activiteiten zoals een studentenmarkt op het NDSM-terrein, maar dat gaat met tijdsloten. Andere bijeenkomsten zijn geplaceerd.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]